Danica Baecker mag om medische redenen niet gevaccineerd worden

Danica Baecker © JOKE COUVREUR Joke Couvreur
Carl Bruneel

Danica Baecker (36) wil gevaccineerd worden tegen Covid-19, maar is allergisch aan bestanddelen uit de vier beschikbare vaccins. Dat heeft meteen grote gevolgen. Ze kan naar eigen zeggen niet meer gaan en staan waar ze wil. Zelfs voor een simpel frituurbezoek heeft ze een PCR-test nodig. Danica vraagt om een uitzonderingsmaatregel voor wie niet gevaccineerd kan worden om medische redenen. Ondertussen stelt ze haar hoop in het nieuwe vaccin Novavax.

“Mijn allergie voor bestanddelen van de Covidvaccins kwam aan het licht na een infiltratie aan mijn rug”, vertelt Danica. “Eerder had ik al twee infiltraties gehad, maar de derde keer werd daarbij ook het verdovingsmiddel lidocaïne gebruikt. Na de infiltratie kreeg ik een analfylactische shock. Mijn gezicht zwol op en ik kreeg geen adem meer. Omdat er bij de bewuste infiltratie voor het eerst lidocaïne gebruikt werd, dacht men aanvankelijk dat daar de oorzaak lag.”

“Na tests bleek ik evenwel een allergie te hebben voor Polysorbate 80 en Polyethyleen Glycol, kortweg PEG. Beide zijn bestanddelen van Depo-Medrol wat een cortisone is. In veel vaccins en nogal wat geneesmiddelen blijken er deeltjes cortisone te zitten. Dat betekent meteen dat ik niet gevaccineerd kan worden. Ook een simpel griepvaccin – waar ik tot dusver overigens nooit op reageerde – kan ik niet meer laten plaatsen, terwijl ik telkens ook moet checken of er geen cortisone bestanddelen in geneesmiddelen zitten als ik die moet nemen. Nochtans wilde ik me zeker laten vaccineren. Mijn echtgenoot onderging vijf jaar geleden een dubbele longtransplantatie en is dus risicopatiënt.”

Grote gevolgen

Het niet kunnen gevaccineerd worden heeft een flink aantal gevolgen. “Ik werd twee keer uitgenodigd voor een Covidvaccinatie”, aldus Danica. “Ik heb toen telkens uitgelegd dat ik het vaccin niet weigerde, maar dat het niet kom omwille van medische redenen. In de vaccinatiecentra blijken er echter maar twee keuzemogelijkheden qua registratie te zijn : geweigerd of niet-geweigerd. Ik kwam telkens in de categorie geweigerd terecht, ondanks het feit dat ik het vaccin niet weiger. Ik word daarbij over dezelfde kam geschoren als wie het vaccin weigert, terwijl dat niet zo is. Er zou toch ook een keuzemogelijkheid moeten zijn voor wie het vaccin niet weigert, maar het niet kan krijgen omwille van medische redenen. Overigens heb ik niets tegen mensen die het vaccin weigeren. Daarin heeft iedereen de vrije keuze. Mijn gezin en ik worden ook gestraft voor iets waar ik niet voor heb gekozen. Mijn leven en dat van ons gezin wordt immers bepaald door PCR-testen. Spontane uitstapjes lukken niet meer. Voor de meest simpele uitstappen zoals een etentje of een avondje bioscoop, moet ik immers een PCR-test hebben, een zelftest van bij de apotheker is niet geldig. Daardoor moet ik telkens een beroep doen op mijn huisarts, terwijl er gevraagd wordt om die in de coronacrisis zoveel mogelijk te ontzien.”

“Vorig weekend hadden we een aantal zaken gepland, waardoor ik op woensdagavond een test moest laten afnemen zodat ik tijdig een negatieve test zou kunnen voorleggen tijdens onze uitstapjes. Ik vraag dan ook om een uitzondering op de regel te maken voor wie omwille van medische redenen niet gevaccineerd mag worden. Daarnaast zijn die PCR-testen ook een dure zaak. Ze worden immers niet terugbetaald door de mutualiteit. Al heb ik wel bericht gekregen van de allergoloog dat er nu toch eventueel een tegemoetkoming van de ziekenfondsen zou komen”. Danica stelt nu haar hoop in Novavax, een nieuw vaccin gebaseerd op eiwitten dat geschikt zou zijn voor mensen met een allergie. “Al blijft het nog een groot vraagteken of ik het vaccin daadwerkelijk zal mogen toegediend krijgen”, besluit Danica.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.