Burgemeester Harelbeke hekelt vraag van Blankenberge om extra vaccins tegen paasvakantie

Blankenberge heeft de ambitie om een eerste inentingsronde van het coronavaccin te organiseren voor de lokale bevolking, en dat nog vóór de paasvakantie. “We willen tegen de paasvakantie 70 procent van onze eigen inwoners vaccineren. We gingen zélf al proactief aan de slag. We vragen de hogere overheid enkel het nodige aantal vaccins te voorzien, de rest kunnen we zelf organiseren”, bevestigt burgemeester Daphné Dumery (N-VA). Alain Top (SP.A), burgemeester van Harelbeke, vindt dit niet kunnen: “Geen privileges”, tweet hij.

Het Blankenbergse stadsbestuur is klaar om een eerste inentingsronde te organiseren.© Getty Images
Het Blankenbergse stadsbestuur is klaar om een eerste inentingsronde te organiseren.© Getty Images

“We zijn een toeristische badstad en kunnen het ons economisch niet permitteren om opnieuw met aangetrokken rem het seizoen te starten. Van zodra het zonnetje schijnt in het voorjaar, neemt ook de drukte in onze stad toe. Ik wil onze inwoners beschermen, maar ook de vele bezoekers en toeristen: we willen zelf ook geen bron zijn waarbij we anderen besmetten”, oordeelt Dumery.

Achter de schermen bereidt het bestuur een vaccinatiestrategie op lokaal niveau voor. Daarbij houdt het rekening met alle mogelijke organisatiepistes. “Eerst en vooral is er de administratieve ondersteuning die we in house kunnen organiseren. Heel wat activiteiten vielen door de coronacrisis weg en veel diensten hebben hun werking drastisch moeten aanpassen. Hierdoor kan stadspersoneel ingezet worden om voor de nodige administratieve afhandeling te zorgen.”

Deskundigen

“Op vlak van logistiek hebben we ook het voordeel een ziekenhuis op ons grondgebied te hebben. Indien het daar moeilijk te organiseren valt, hebben we ruime zalen ter beschikking in ons casinogebouw. Alles valt daar perfect coronaveilig te organiseren”, klinkt het. Het Blankenbergse stadsbestuur maakt momenteel ook afspraken met artsen die tijdens de vaccinaties aanwezig zullen zijn.

“Verder beschikken we ook over een poule aan eigen personeelsleden die een medische achtergrond hebben en in de zorgsector werkzaam zijn. We zijn in onze badstad gezegend met een grote groep aan deskundige thuisverplegers. Door het coronavaccin lokaal toe te dienen, kunnen we het vaccineren van mensen die minder mobiel zijn – zoals mindervaliden en ouderen – ook beter organiseren.”

“Eigenlijk vragen we niet veel: op logistiek en organisatorisch vlak kunnen we een eerste vaccinatieronde perfect organiseren, we vragen enkel om ons ruim 4.000 flesjes (voor ruim 20.000 vaccins) te bezorgen om onze inwoners veilig te stellen. En dat zo snel mogelijk zodat we klaar staan voor de paasvakantie”, eindigt Dumery.

Burgemeester van Harelbeke Alain Top (SP.A) reageerde op Twitter al verbolgen op het voorstel. “Overal zo snel als mogelijk vaccineren: ja. Privileges vragen ten opzichte van andere gemeenten en burgers: neen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.