An-Sofie Vermeulen en Filip Ysenbrandt runnen samen vaccinatiecentrum in Tielt

Filip Ysenbrandt en An-Sofie Vermeulen moeten ervoor zorgen dat het vaccinatiecentrum in de Europahal op volle toeren zal draaien. (foto WME)©Wouter Meeus
Filip Ysenbrandt en An-Sofie Vermeulen moeten ervoor zorgen dat het vaccinatiecentrum in de Europahal op volle toeren zal draaien. (foto WME)©Wouter Meeus
Redactie KW

Deze week werden in het vaccinatiecentrum in de Europahal opnieuw een 150-tal mensen een eerste keer tegen corona ingeënt. Verantwoordelijken An-Sofie Vermeulen en Filip Ysenbrandt hopen wel dat de vaccinatiecampagne zo snel mogelijk op kruissnelheid geraakt: “Wij staan te popelen.”

In het vaccinatiecentrum in de Europahal moeten de komende maanden 59.000 mensen uit Tielt, Dentergem, Oostrozebeke, Wingene, Pittem, Meulebeke en Ruiselede hun (dubbele) inenting tegen het coronavirus krijgen. An-Sofie Vermeulen, preventieadviseur en noodplanningscoördinator bij de stad Tielt, en Filip Ysenbrandt, medezaakvoerder van het Roeselaarse evenementenbureau TWICE, zullen er de komende maanden alles in goeie banen leiden.

Duizend per dag

An-Sofie coördineerde al de opbouw van het vaccinatiecentrum en zal in de beginfase zoveel mogelijk fysiek aanwezig zijn, terwijl Filip zich over het informatica-aspect bekommert en het externe callcenter opvolgt.

“We vullen elkaar perfect aan”, zegt Filip. “We overleggen erg frequent, met één doel voor ogen: ons centrum op wieltjes laten lopen.”

Voor Filip is deze opdracht erg welkom. “Als evenementenbureau hebben we een bizar jaar achter de rug. We zijn dan ook blij dat we onze expertise hier kunnen aanbieden.”

Ondertussen zijn de eerste driehonderd vaccins op Tielts grondgebied al geplaatst. “Tot nu toe is alles probleemloos verlopen”, pikt An-Sofie in. “Het beperkte aantal dosissen zorgt ervoor dat we rustig kunnen inlopen, maar wat ons betreft mag het aantal pijlsnel de hoogte in gaan. We willen zo snel mogelijk de duizend geplande inentingen per dag bereiken. Hoe vlugger we op kruissnelheid zitten, hoe beter. Alleen zijn we daarvoor afhankelijk van het aantal beschikbare vaccins. We hopen tegen eind maart twee van onze vier lijnen volop in gebruik te nemen, en tegen eind april op volle capaciteit te draaien. Wij staan te popelen om er helemaal in te vliegen en kunnen meteen schakelen. Eigenlijk zijn we nog nooit zo goed voorbereid geweest.”

In sommige vaccinatiecentra daagde een deel van de uitgenodigde mensen niet op. Zo konden vorige vrijdag in Tielt maar 110 van de 150 geplande vaccinaties plaatsvinden. “Maar dat heeft niks te maken met mensen die zich niet willen laten vaccineren”, meent Filip. “Momenteel komt de zorgsector eerst aan de beurt, maar veel van die mensen werden al via een ander circuit ingeënt. Uiteindelijk zullen álle vaccins gebruikt worden. Daar bestaat geen twijfel over.”

Ook de samenwerking tussen de zeven betrokken gemeenten loopt perfect, klinkt het. “Wekelijks overleggen we en sturen we bij waar nodig”, stelt An-Sofie. “Iedereen is er ook van overtuigd dat een gecentraliseerde aanpak, met één centrum voor meerdere gemeenten, de juiste is. Op Vlaams niveau groeperen wij wel het grootste aantal gemeenten, maar we zijn perfect op elkaar ingespeeld.”

Tot 31 oktober

Ook aan vrijwilligers is er voorlopig geen gebrek. “Nu vervullen we de administratieve taken nog met medewerkers van de gemeentebesturen en zetten we enkel vrijwillige stewards in. Als het drukker wordt, zullen we uiteraard veel vaker een beroep doen op vrijwilligers. In mei of juni plannen we een nieuwe oproep, zodat we ook tijdens de zomermaanden voldoende helpende handen ter beschikking hebben.”

Voorlopig blijft de Europahal tot 31 oktober als vaccinatiecentrum ingericht. Filip en An-Sofie hebben er goede hoop op dat tegen die deadline iedereen ingeënt zal zijn. “Daar zullen we in elk geval alles aan doen”, zegt Filip. Hoe sneller en beter we werken, hoe vlugger deze plek weer gebruikt kan worden voor wat ze dient: om mensen bij elkaar te brengen en evenementen te organiseren. En dan komen we met TWICE graag langs om hier een spetterend feest in elkaar te boksen.”

(PV)

Meer info vind je op www.vaccinatiecentrumtielt.be (online vanaf 1 maart).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.