IN KAART Geen lief op Valentijn? Je bent niet alleen, 44 procent van alle West-Vlamingen is single

Met wie vier jij Valentijn dit jaar? Een partner, goede vriend(in), kinderen of lekker alleen? © Pexels
Phebe Somers

14 februari, het is een dag waar heel veel mensen vooral niét naar uitkijken. Valentijn mag dan wel een romantische dag zijn voor koppeltjes, voor sommige singles is het vooral een dag die hen eraan herinnert dat ze geen partner hebben om te verrassen met chocolade omhulde aardbeien of een sexy lingeriesetje. Ontdek op de kaart onderaan het artikel hoeveel mensen in jouw gemeente deze ‘feestdag’ zonder lief vieren.

Het commerciële circus rond Valentijn werkt bij velen een eenzaam gevoel in de hand. Gelukkig is er tegenwoordig een soort van tegenbeweging aanwezig die mensen in allerlei relatiestatussen aanmoedigt om op Valentijn ook de liefde te vieren die je koestert voor jezelf, je vrienden, familie, huisdieren… Een romantische partner is nu eenmaal geen voorwaarde om gelukkig te zijn in het leven. Dat weten (hopelijk) ook de 240.199 West-Vlamingen die niet getrouwd zijn of samenwonen met hun partner.

Vrijgezellen moeten zich dus zeker niet eenzaam voelen vandaag: maar liefst 44 procent van alle West-Vlaamse huishoudens bestaan volgens het rijksregister uit alleenstaanden*. Dat leren we uit de meest recente cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

*Alleenstaanden: om tot dit cijfer te komen hebben we alle alleenwonenden, alleenstaande ouders, collectieve huishoudens (zoals weeshuizen, studentenvoorzieningen, kloosters…) en mensen in andere types huishoudens (zoals co-housing, meerdere generaties die onder één dak wonen…) opgeteld. Iedereen die dus niet gehuwd, feitelijk of wettelijk samenwonend is. Uiteraard zullen er in die eerstgenoemde categorieën ook mensen zijn die een liefdesrelatie hebben, zonder dat die officieel geregistreerd staat.

Het aantal alleenstaanden groeit jaar na jaar. Tien jaar geleden bestond 40 procent van alle huishoudens uit mensen die niet samenwoonden met hun partner, tegenwoordig is dat al 44 procent. Het gaat over 536.970 West-Vlamingen die helemaal alleen wonen, de vergrijzing in onze provincie speelt daar uiteraard ook een rol in. Mede om die reden kleurt vooral de kust heel donker op de kaart, met Oostende als uitschieter (57 procent). Verder tellen we 116.361 alleenstaande ouders, 23.923 mensen die co-housen met vrienden/familie/onbekenden en 2.313 West-Vlamingen die in een collectief huishouden leven. Dentergem, Lo-Reninge en Zuienkerke tellen het laagst aantal single inwoners.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier