Complement wil met unieke aanpak mensen met een kinderwens begeleiden
Deze week start een voor de Westhoek unieke samenwerking van verschillende therapeuten die hulp willen bieden rond zwangerschap en vruchtbaarheidsproblemen: Complement. Niet toevallig trappen ze af op Moederdag, want voor hen is mama en papa zijn al een feit vanaf de kinderwens aanwezig is.
Bezieler is Sanne Couttouw uit Kemmel. Vanuit haar fascinatie voor kinderen startte ze al haar eigen praktijk, Cocon, waar mensen terecht kunnen voor psychosociale ondersteuning van kinderwens tot ouderschap. Een veilige plek om verlieservaringen een plaats te geven en de rust terug te vinden in hoofd en hart. “Complement is opgestart rond de begeleiding van mensen met vruchtbaarheidsproblemen”, aldus Sanne. “1 op 6 koppels krijgt hier mee te maken. Bij een derde van hen is er geen medisch verklaarde oorzaak. Dat heeft een groot effect, want ook vruchtbaarheidsproblemen geven het gevoel van verlies op verschillende levensdomeinen. De focus vervaagt dikwijls in een tunnelvisie op het zwanger raken, waardoor men zich vaak gaat wegcijferen en zichzelf verliest. Ook in mijn persoonlijke kring kende ik mensen in dergelijke situaties. Uit die persoonlijke ervaring besloot ik me bij te scholen. De kiem van Complement is toen ontstaan en later vorm gegeven door de inbreng van professionele therapeuten met een sterke affiniteit in fertiliteit.”
Het project gaat ook verder, legt Sanne uit. “Complement is er voor iedereen met een actieve kinderwens. Onze ondersteuning stopt ook niet bij het zwanger zijn. Ook tijdens de zwangerschap en na de bevalling willen wij er zijn om op terug te vallen wanneer het fysiek of mentaal moeilijker loopt, of wanneer de roze wolk grijs of pikzwart lijkt te zijn.”
Sanne en haar collega’s richten zich op een kwaliteitsvol en holistisch zorgaanbod voor deze mensen. Ze benadrukt dat ook de papa, die in dit verhaal vaak minder aandacht krijgt, maar ook door een emotionele rollercoaster gaat, niet vergeten zal worden. Na een verkennend gesprek kan er in onderling overleg een vrijblijvend traject worden uitgestippeld. “We willen zeker het medische aspect niet vervangen”, verduidelijkt Sanne, “maar er wel een aanvulling op zijn. Complement gaat ervan uit dat lichaam en geest in evenwicht moeten zijn en juist daarom bundelen wij onze krachten. Soms kan gewoon een goed gesprek deugd doen, om terug wat rust te ervaren. We geven bepaalde inzichten mee om met stress om te gaan, of we maken bepaalde blokkades in het lichaam los.”
Traject verkorten
Het team bestaat uit diverse experten, die elk vanuit hun praktijk zullen werken; acupuncturiste Lieselotte Heyte, voetreflexologe Liese Dewaele, osteopaten Ina Cloet en Martin Ott, ademhalings-en meditatiecoach Rosalie Platteau, vroedvrouw Catherine Lucas, orthomoleculair voedingstherapeute Kathleen Verschaeve en natuurlijk Sanne zelf.
“De kracht van Complement is dat we het traject van wensouders sterk verkorten”, aldus Martin. “Te vaak zien we voor deze koppels nog een lege ruimte in de medische sector. Ze gaan van dokter tot dokter, maar komen buiten met meer vragen dan antwoorden. In de eerste plaats is het onze taak om die mensen gerust te stellen. Na het intakegesprek kunnen we samen aftoetsen wat voor hen het juiste traject kan zijn. Ze kunnen bij ons verschillende mensen raadplegen, zonder telkens opnieuw hun eigen traject op tafel te moeten leggen, wat emotioneel zwaar belastend is. Wij zorgen ervoor dat ze in een geruststellende omgeving terechtkomen, met persoonlijke begeleiding die telkens opgevolgd zal worden, los van bij wie ze zich op dat moment bevinden. We mogen niet vergeten dat 100 mensen met hetzelfde probleem, hoogstwaarschijnlijk 100 verschillende aanpakken vereisen. Ik denk dat wij op dat vlak een enorm verschil kunnen maken.”
(Loïc Richet)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier