Gerechtelijk onderzoek naar waslijst aan mankementen in zwembad en sporthal Diksmuide

Schepen Marc De Keyrel en het zwembad van Diksmuide. © collage DM
Redactie KW

Oppositieraadslid Koen Coupillie (N-VA) heeft tijdens de gemeenteraad in Diksmuide om uitleg gevraagd over de aanhoudende technische problemen in zwembad De Pluimen in Diksmuide, dat nu 4,5 jaar in gebruik is. Tot verbazing van velen onthulde schepen van Sport Marc De Keyrel (CD&V) een nog uitgebreidere lijst van gebreken. Bouwheer Farys is intussen een gerechtelijk onderzoek gestart.

De verbazing was groot tijdens de gemeenteraad, nadat Koen Coupillie verduidelijking vroeg over de aanhoudende technische mankementen in zwembad De Pluimen in Diksmuide. Uit het antwoord van schepen Marc De Keyrel kwam er een hele waslijst naar voor. Een greep uit enkele mankementen: “De warmtekrachtkoppeling werkt niet meer naar behoren en er is roestvorming in de zwembadhal”, stelt de schepen. “Verder stellen we waterinfiltraties vast in de kelders, is het dossier met alle technische installaties niet in orde en is er waterinsijpeling via het dak in het horecagedeelte. De binnenkoer naar de deur van de warmtekrachtkoppeling heeft ook een verkeerde helling. Verder merken we ook stagnerend water op bij het trapplatform en zijn er verzakkingen van de vloer in de hoofdgang en de muurhoek boven de luifel. Ook scheurt de vloerbedekking van de sporthal op twee plaatsen en is het materiaal van de omkasting van de deuren niet aangepast naar de zwembadomgeving. Nog in de sporthal is er schade aan de akoestische wand door de impact van kaatsende ballen.”

Uitspraak op 20 maart

Bouwheer Farys startte een gerechtelijk onderzoek tegen de uitvoerende aannemer en het studiebureau, omdat ze de mankementen onvoldoende aanpakken. “We willen wel benadrukken dat de uitbating van het sportcomplex wordt gegarandeerd. Op vandaag functioneert alles, uitgezonderd de warmtekrachtkoppeling. Het is evident dat zowel bouwheer Farys, Stad Diksmuide en onze sportdienst ervoor ijveren dat het architectenbureau en de aannemer alle mankementen en tekortkomingen zo spoedig mogelijk oplossen. Dit is de enige manier om de gerechtelijke procedure stop te zetten. Waar ondertussen bewarende maatregelen nodig zijn, nemen de stad en Farys hun verantwoordelijkheid op, maar worden relevante kosten juridisch in de dagvaarding ter terugvordering meegenomen”, aldus Marc De Keyrel.

De gerechtelijke procedure loopt momenteel voor de ondernemingsrechtbank. Op 20 maart staat de uitspraak gepland.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier