Gemeenteraadslid Henk Louf koopt protestantse kerk

© SL
Redactie KW

Een dag nadat de protestantse kerk in de Spoorwegstraat te koop werd aangeboden, was ze al verkocht. En dan nog wel aan Henk Louf, gemeenteraadslid (N-VA), ex-voorzitter van SV Wevelgem City en vader van Emmanuel die het pand te koop aanbood via IMMO Habitat.

“Een uniek gebouw toch”, straalt Henk Louf. “Zowel mijn vriendin Joke Huys als ikzelf waren er onmiddellijk verliefd op. Het biedt heel wat mogelijkheden en zeg nu zelf, waar zal je zoiets vinden?”

Aanvankelijk bood Henk 250.000 euro. Het was echter meteen duidelijk dat de interesse enorm was zodat het koppel zich haastte om een paar uur later de vraagprijs van 290.000 euro neer te tellen.

De protestantse kerk heeft een rijke geschiedenis, ze is van methodistische origine. Tijdens WO I richtten buitenlandse zendelingen een geloofsgemeenschap op, die aanvankelijk samenkwam in tent- en huisbijeenkomsten.

Uniek glasraam

Algauw gingen ze over tot de bouw van de kleine kerk aan de Spoorwegstraat 18, die vooral met giften uit de VS werd bekostigd. In 1928 was de kerk af, sinds 2018 staat ze leeg. De bruikbare vloeroppervlakte is 142 vierkante meter op een terrein van 7,64 are. Tien jaar geleden pas werd ze helemaal gerenoveerd, met nieuw dak en isolatie. Er is centrale verwarming, een keuken … Instapklaar als het ware.

“Daar wachten we nog even mee”, lacht Henk. “We gaan het zo veel mogelijk in de staat laten zoals het is, aan de eigenheid waarom we het gekocht hebben zullen we niet veel veranderen. Vooraan zal een muurtje moeten wijken zodat we onze auto’s kunnen oprijden. Misschien maken we onze slaapkamer aan het prachtige glasraam dat zich helemaal links achteraan bevindt. Werkelijk heel uniek”, weet Henk.

“Na afloop van de Tweede Wereldoorlog waren alle glasramen gesneuveld. Toen hebben ze met alle stukken die ze nog konden recupereren dit ene glasraam samengepuzzeld.”

Het zal dus nog wel even duren voor ze hun intrek nemen in de vroegere kerk. “Het plan is om heel wat gelijkaardige kerken te bezoeken die een herbestemming kregen en waar de restauratie en inrichting voltooid is. Of het nu bistro’s, feestzalen of woningen geworden zijn, de bedoeling is om wat ideeën op te doen.”

(SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier