Gemeentemedewerker Christe Doornaert (61 ) gaat met pensioen

Christe Doornaert werkte 42 jaar bij de Burgerlijke stand in Kuurne. (foto AD)
Christe Doornaert werkte 42 jaar bij de Burgerlijke stand in Kuurne. (foto AD)
Redactie KW

Christe Doornaert werkte 42 jaar op de dienst Burgerlijke stand en Bevolking bij het gemeentebestuur van Kuurne. Het is tegenwoordig bijna uitzonderlijk dat iemand zo lang bij dezelfde werkgever werkt. Haar job heeft ze, zoals ze zelf zegt, altijd met evenveel plezier uitgeoefend.

Christe Doornaert was 18 toen ze na haar middelbare studies als tijdelijke administratieve kracht aan de slag ging bij het gemeentebestuur. Ze kwam al vlug bij de dienst Burgerlijke stand en Bevolking terecht. In de 42 jaar dat zij er werkte heeft ze duizenden huwelijken, geboortes en sterfgevallen ingeschreven. Maar ook adopties, erkenningen, vreemdelingen en veel meer.

Vijf burgemeesters

“Ik heb altijd met veel plezier gewerkt,” zegt Christe. “Ik woon in Kuurne, ik kon met de fiets naar het werk, ik had leuke collega’s. Ik heb er nooit aan gedacht om ergens anders te gaan werken. Ik heb me altijd geamuseerd op het gemeentehuis. In het begin toen ik begon te werken, in 1978, werkten we nog met fichebakken en typmachines. Er was geen computer, geen fax en geen internet. Beetje bij beetje veranderde dat en al vlug deed de computer zijn intrede. Ik leerde ermee werken. Dat ging in het begin wel moeilijk, maar ik heb me gelukkig altijd vlot kunnen aanpassen aan de nieuwe programma’s en manier van werken.”

Christe heeft in die 42 jaar onder vijf burgemeesters gewerkt: André Deylgat, Paul Vangansbeke, Dries Vandekerckhove, Carl Vereecke en Francis Benoit. Als we haar vragen of dat moeilijk was om telkens voor een andere burgemeester te werken, lacht ze: “Neen, ik deed gewoon mijn werk. De werkzaamheden van de dienst Burgerlijke stand of Bevolking veranderen niet omdat er een andere burgemeester is. Het was misschien soms wel wat aanpassen aan de nieuwe politici, maar ik heb daar nooit een probleem mee gehad. De taken wijzigden wel in de loop van de jaren. Zo was er vroeger elke dag stempelcontrole, moest de militiedienst bijgehouden worden en moesten de huwelijken ‘uitgehangen’ worden.”

Koning Filip

“Wat me altijd zal bijblijven is het bezoek van koning Filip in 2016. Hij kwam ons begroeten in het gemeentehuis. Ook de verhuis naar de containers in 2014 op de parking langs de Generaal Eisenhowerstraat blijft me bij. Toen werd het gemeentehuis gerenoveerd. En natuurlijk het invoeren van glijdende werkuren. Dat was ideaal, vond ik. Zo had ik meer tijd voor mijn gezin.” Christe is getrouwd met Gino Vanneste die vorig jaar al met pensioen ging. Ze heeft twee zonen, Michael en Nils, en is oma van vier kleinkinderen.

Christe heeft nog veel plannen. “Ik brei graag en wil een cursus bloemschikken volgen. Wij gaan ook graag op reis met onze mobilhome. We gaan ook nog regelmatig eens een weekendje naar de Ardennen. Voor corona trokken we regelmatig naar Zuid-Frankrijk en dan mochten de twee oudste kleinkinderen Aline (10) en Giselle (6) mee. Dat is heel leuk, zowel voor hen als voor ons. Nu we allebei op rust zijn hebben we daar veel meer tijd voor. Een eerste reis, als het coronaveilig is, zal Noorwegen worden. Daar kijken we echt heel erg naar uit. Ik vertrek nu na al die jaren uit het gemeentehuis, maar ik ben er heel gerust in dat er een erg goede opvolging is. Mijn collega’s zullen dat goed doen. En ik? Vervelen zal ik me zeker niet.” (AD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.