Gemeentebestuur Lendelede en Ferm richten troostplek in

Het gemeentebestuur en de lokale afdeling van Ferm creëerden een symbolische ‘PlantTroost-plek in de Duifhuyselaan op de site Nelca. “Mensen die een dierbare verloren zijn of om een of andere reden zich verbonden willen voelen met anderen, kunnen er een persoonlijke boodschap ophangen of een bloembol planten”, zegt schepen Rita Lammertyn (CD&V).

De gemeente en Ferm richtten een troostplek in langs de Duifhuyselaan. © Frank Meurisse

Corona heeft er bij veel mensen serieus ingehakt en sommigen hebben tijdens het voorbije jaar ook een dierbare verloren. “Het was door de strenge coronamaatregelen niet altijd mogelijk om afscheid te nemen zoals men dat had willen doen”, vervolgt Rita Lammertyn. “Dat beperkte afscheid weegt nog altijd zwaar bij sommige mensen. Daarom engageerden het gemeentebestuur en Ferm (de vroegere Boerinnenbond) met voorzitter Isabel Vervacke zich om een speciale symbolische PlantTroost-plek te creëren aan de site Nelca, aan de overkant van het Contrei Livekunstwerk ‘Deer Fountain’ in de Duifhuyselaan. Een groen plekje met een mooi graspleintje aan de notenboom waar we een gedichtenpaneel en zitbanken plaatsten.”

Volgens de schepen kunnen op die ‘speciale plek’ lotgenoten bijeenkomen, kracht putten uit elkaar, verbondenheid voelen of even stilstaan bij het afscheid van hun geliefd persoon. “Iedereen kan aan het bord een hartje met een persoonlijke boodschap of een andere weerbestendig gadget (een beertje, lintje, foto…) ophangen. Deze symbolische herinnering kan helpen om een verlies te verwerken. Rond het gedichtenpaneel kan je ook bloembollen aanplanten.

De krokussen en narcissen zullen dan bloeien in het voorjaar en staan symbool als teken van steun en troost. Alle inwoners van Lendelede kunnen op deze wijze hun dierbare op een speciale manier herdenken. We willen op die manier de inwoners sensibiliseren rond één van de vele gezondheidsthema’s: het mentaal welbevinden dat hun véérkracht kan verhogen.” (IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.