Gemeente Wingene richt hondenloopweide in langs de Hoogweg

Raadslid Jolenta Bogaert en schepen Brecht Warnez. © NS
Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad van maandagavond vroeg raadslid Jolenta Bogaert (CD&V) of er mogelijkheden zijn om ook in Wingene een hondenlosloopweide in te richten? Het antwoord was positief.

“Honden zijn de favoriete huisdieren van heel veel mensen”, vertelt Jolenta Bogaert. “Het is een van de beste vrienden van de mens. Volgens de cijfers van Dierenwelzijn Vlaanderen waren er in 2019 maar liefst 3.967 honden in onze gemeente geregistreerd. Ook in Wingene is het zo dat heel veel mensen kleiner gaan wonen of bewust kiezen voor een kleinere tuin. Hierdoor missen honden soms de vrijheid om los te lopen, te spelen, te kunnen ravotten. Een hondenlosloopweide kan daarvoor een oplossing bieden. Het is een vraag die ook leeft bij de inwoners.”

“Een ander argument is dat jonge honden beter socialiseren en mentaal ontwikkelen bij het samen kunnen spelen zonder lijn. Ook volwassen honden kunnen er hun energie kwijt en kunnen er de band met hun baasje versterken. Mijn vraag is dus of er een mogelijkheid is om een hondenlosloopweide in onze gemeente in te richten.”

Geschikte locatie

“De vraag voor een hondenlosloopweide is ons inderdaad bekend”, verduidelijk schepen Brecht Warnez (CD&V). “We vinden het daarom wel belangrijk dat we een geschikte locatie hebben. Een goede hondenlosloopweide moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is niet fijn, noch voor de hondeneigenaars, noch voor de buren als er telkens klachten zijn of spanningen ontstaan. Daarnaast is het zo dat we het stuk grond beschikbaar of in onze eigendom moeten hebben en dat is niet altijd zo evident. Op basis daarvan hebben we een geschikte locatie gevonden. Recent hebben wij beslist om achter de site van het voormalig WZC op de Hoogweg in Wingene een hondenlosloopweide te maken. De ingebruikname zal voor 2022 zijn.”

Multifunctionele site

De site langs de Hoogweg wordt een multifunctionele site. “Mijn collega-schepen Danneels en schepen Kerckhove zijn samen met de provincie bezig met de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied en mountainbikeparcours”, vult Brecht nog aan. “Maar in goed overleg zijn wij ervan overtuigd dat de drie functies op die site goed passen. Met de hondenweide bieden wij een oplossing voor de mensen die hun hond eens willen laten loslopen. Nu gebeurt dit soms in het sportpak, maar dat is niet de bedoeling.” (NS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.