Gemeente wil tegen 2030 alle openbare verlichting vervangen door ledlampen

Schepen Sherley Beernaert bij de werken. Momenteel is Fluvius bezig in de Roeselaarsestraat en de Passendaalsestraat.© Jan Stragier
Schepen Sherley Beernaert bij de werken. Momenteel is Fluvius bezig in de Roeselaarsestraat en de Passendaalsestraat.© Jan Stragier
Redactie KW

Tegen 2030 moet de volledige openbare verlichting in de gemeente omgezet zijn naar ledverlichting. In een eerste fase worden de toegangswegen gefaseerd aangepakt, maar ook in de wijken zet de gemeente in op ledverlichting. Gunstig voor het energieverbruik en de CO2-uitstoot.

Van de overheid krijgen de gemeenten de opdracht om minder energie te verbruiken. Ook het Moorsleedse gemeentebestuur levert een aantal inspanningen. Zo werd er gekozen om bij de openbare verlichting over te gaan naar zuinige ledverlichting.

“Ledverlichting heeft heel wat voordelen: het verbruikt minder energie en bespaart zo energiekosten. Bovendien zorgt ledverlichting voor een lagere CO2- uitstoot, een streefdoel uit het Burgemeestersconvenant Klimaatplan 2030 dat Moorslede ondertekende”, aldus schepen voor Energiebeleid en Financiën Sherley Beernaert (STERK).

De omschakeling naar ledverlichting biedt ook mogelijkheden om specifieke ingrepen te doen op vlak van sfeer en veiligheid. “Lichtarmaturen met ledverlichting kunnen makkelijker individueel aangestuurd worden. Handig om bij bepaalde evenementen enkele lichtarmaturen te doven of juist te laten branden in periodes van gevaar. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de wateroverlast in Dadizele in 2016”, aldus de schepen.

200 armaturen per jaar

Daarnaast is ook het brandprogramma van de ledlampen uitgebreider en kan ledverlichting ook gedimd worden. “Zo verbruiken de lampen minder zonder in te boeten aan zichtbaarheid en veiligheid.” Om de overstap naar ledverlichting mogelijk te maken tekende de gemeente Moorslede in 2019 een overeenkomst met Fluvius. In samenspraak werd een actieplan opgemaakt.

“Er werd gestreefd naar een omschakeling van tweehonderd armaturen per jaar. In eerste instantie wordt er rekening gehouden met rioleringswerken”, aldus de schepen. Zo is Fluvius momenteel bezig met de verledding in de Roeselaarsestraat, Passendaalsestraat en het volledige buitengebied ten noorden van die twee straten.

“In de Passendaalsestraat vervangen we ook palen omdat die in heel erg slechte staat zijn. Voor dit jaar staan alle toegangswegen ingepland omdat er daar nog hoofdzakelijk energieverslindende lampen aanwezig zijn. “Het gaat om de Gentsestraat, Breulstraat, Dadizeelsestraat, Iepersestraat, Werviksestraat en Stationstraat in Moorslede. In het kader van de rioleringwerken wordt ook de Nieuwstraat meegenomen. In Dadizele gaat het over de Geluwestraat, Beselarestraat en Kortrijksestraat”, aldus de schepen. In de Kortrijksestraat worden ook lichtpunten extra voorzien die de veiligheid voor fietsers in de straat moeten verhogen.

Rioleringswerken

De komende jaren staan ook nog heel wat rioleringswerken in de gemeente op het programma. “Binnen dat opzicht gaan we ook de vervanging van armaturen naar ledverlichting meenemen”, aldus Beernaert.

Voor 2022 staan onder andere de Ledegemstraat, Kleppestraat, Azalealaan en Ridder Janlaan op het programma. Daarnaast komen ook de Guido Gezellelaan, Mgr Cardijnlaan en de Mandellaan aan bod.

“Het is de bedoeling dat er daar bijvoorbeeld bij hevige regenval ook kan overgegaan worden tot dimmen in plaats van doven.” Het gemeentebestuur hoopt tegen 2030 de volledige openbare verlichting te hebben omgezet naar ledverlichting.

Daarmee zal het totale energieverbruik verminderen van 869.379 kWh naar 506.386 kWh. Ook de CO2-uitstoot zou door dit grote project serieus moeten verminderen. De gemeente verwacht een daling van 201.696 kg naar 117.483 kg, goed voor een daling van ruim veertig procent.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier