Gemeente wil professionele logiesverhuurders 50 % belastingvermindering toekennen

©Myriam Van den Putte MVO
©Myriam Van den Putte MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Lokaal bestuur Koksijde komt tegemoet aan de vraag van professionele logiesverhuurders die het dit jaar bijzonder moeilijk hebben. Op de gemeenteraad van maandagavond wordt voorgesteld om de forfaitaire belasting 2020 voor het uitbaten van erkende toeristische logies aan te passen en te verlagen met 50 %.

“De coronamaatregelen die de Nationale Veiligheidsraad zowel in het voorjaar als het najaar heeft genomen zijn steeds strikter geworden met een aanzienlijke impact op maatschappij en economie”, stelt burgemeester Marc Vanden Bussche vast.

“Hoewel hotels en B&B’s mochten openblijven, kampen ze met zware omzetverliezen door de quarantainemaatregelen en het volledig wegvallen van beleving in de twee (semi-)lockdownfases. De exploitanten kunnen de belasting op de toeristische logies doorrekenen aan de verblijvers in hun accommodatie. Maar als er geen toeristen van die accommodaties gebruik maken, dan innen de uitbaters geen verblijfsbelasting en kunnen ze de belasting ook niet recupereren.”

Terechte vraag

“De impact van de maatregelen op de geïnde verblijfsbelasting in hotels, B&B’s, erkende vakantieparken en campings zoals voorzien in het decreet op de toeristische logies wordt forfaitair geraamd op 50%. Als overheid is het onmogelijk om een correcte inschatting te maken van deze impact waarvoor geopteerd wordt voor een forfaitaire benadering vertrekkend vanuit de opgelegde overheidsmaatregelen en de informatie verspreid door de beroepsfederaties.”

De vraag van de professionele uitbaters van erkende toeristische logies om deze forfaitaire belasting aan te passen en rekening te houden met de sterke daling van het aantal overnachtingen in hotels, B&B en campings, is volgens burgemeester Vanden Bussche terecht.

“Voorlopige cijfers van Westtoer bevestigen deze daling terwijl de verhuur van appartementen en vakantiehuizen boomde als nooit tevoren. Het college van burgemeester en schepenen zal daarom voorstellen aan de gemeenteraad om de taks op toeristisch logies aanslagjaar 2020 te verminderen met 50%. Voor onze hotels, B&B’s en campings was 2020 geen evident jaar. Daarom willen wij met deze maatregelen ademruimte geven aan de professionele uitbaters van toeristische logies”, besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier