Gemeente Kortemark zoekt brei(st)ers om straat in regenboogkleuren op te fleuren

De gemeente Kortemark organiseert een Grote Breiactie om sjaals in de regenboogkleuren te maken.© Foto Kurt
De gemeente Kortemark organiseert een Grote Breiactie om sjaals in de regenboogkleuren te maken.© Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Op maandag 17 mei is er weer IDAHOT, de internationale dag tegen homofobie en transfobie. Heel wat steden en gemeentes, waaronder ook Kortemark, hijsen ter ere daarvan de regenboogvlag. Kortemark wil dit jaar nog een stapje verder gaan en de regenboogkleuren meer dan ooit in het straatbeeld laten opduiken.

Kortemark zal op 17 mei zowel tastbaar als online aandacht besteden aan IDAHOT. Niet alleen De Roende zal deel uitmaken van de voorziene acties, maar ook de basisscholen worden opgeroepen om mee aan de kar te duwen. Verenigingen, rusthuizen en zorginstellingen, maar zeker ook individuele burgers, kunnen dan weer collectief aan het breien slaan. Zo helpen ze mee aan de Grote Breiactie.

Gratis breiwol

Bedoeling is immers dat er stroken van ongeveer 15cm breed en 50cm lang worden gebreid, met rode, oranje, gele, groene, blauwe of paarse wol. Die stroken kunnen afgegeven worden in stationshub De Stoasje, waar de medewerkers de stroken tot – hopelijk meterslange – sjaals zullen verwerken. Die sjaals worden dan massaal rond bomen, elektriciteitspalen, zitbankjes en ander straatmeubilair bevestigd.

Wie met eigen wol in een van de regenboogkleuren aan de slag wil, mag dat uiteraard. Goed om te weten is dat Gemeente Kortemark hiervoor ook gratis breiwol voorziet. Die kan men op afspraak ophalen in De Stoasje (stationsgebouw Kortemark) op dinsdag, donderdag en vrijdag, telkens tussen 10 en 12 en tussen 14 en 16 uur.

Een afspraak maken, kan via stationshub@kortemark.be of telefonisch via 051 57 55 76. Het Sociaal Huis coördineert deze Grote Breiactie.

Een tweede leven?

Alle regenboogsjaals zullen vanaf dinsdag 11 mei worden opgehangen en in de loop van juni terug worden verwijderd.

En wat meer is: de sjaals die nog in goeie staat zijn, worden nadien bijgewerkt tot échte sjaals die aan kansarmen, vluchtelingen en andere goede doelen geschonken zullen worden. Zo krijgen ze nog een tweede leven!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier