Gemeente Heuvelland moet voor tweede keer grensovergang weer afsluiten

In de Kauwackerstraat ligt een nieuwe hoop aarde. © EF
Redactie KW

Nadat de gemeente Heuvelland op 18 maart al een eerste keer de grens weer moest afsluiten, moest ze dit op 5 mei opnieuw doen. Een Franse boer uit Bailleul (Belle) bracht op 1 mei zijn koeien naar de weide in Dranouter. Met de tractor met daarin een laadkar vol koeien werd de berg aarde in de Kauwackerstraat, die diende als grensafsluiting, platgereden.

Burgemeester Marc Lewyllie is helemaal niet te spreken over de handeling van de Franse landbouwer. “Dit betreuren we ten zeerste. Het is duidelijk te zien dat de grenzen gesloten zijn. En of we dat nu met aarde of met betonblokken doen, dat speelt op zich geen rol. Of de aarde wordt platgereden of de betonblokken worden verplaatst. Hierbij roep ik op dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt. Hoe dan ook houden we aan alle grensovergangen wekelijks een controle.”

“Eenmaal per jaar brengt de Franse landbouwer een negental koeien naar de weide die hier tegenover ons huis ligt”, weet Valerie Lagache. “De koeien blijven er dan tot het gras op is. Of de grenzen eerder zullen opengaan dan het gras op is, dat is natuurlijk de vraag.” Het gezin koos deze verre uithoek van Dranouter voor de rust maar ervaarde ondanks het sluiten van de grens meer beweging dan anders. “Nog voor de landbouwer de berg aarde had platgereden, was er hier een heuse achtervolging. De Franse bestuurder reed zich klem tegen de berg met zijn wagen en vluchtte daarna weg. De Franse politie zette de achtervolging in en nam de wagen in beslag.”

Onduidelijkheid over opengaan grenzen

Wat verderop in de Eikelstraat is de grens eveneens afgesloten met een berg aarde. Kinderen maakten van de berg aarde alvast een crossparcours. En zo werd de berg aarde een speelberg. Dé Speelberg lag begin jaren 80 dan weer aan de grensovergang aan de Kauwackerstraat en was het eerste eetcafé van Stef Dehollander die later het Labyrinth opende in Kemmel.

Wanneer de grenzen weer opengaan, is nog steeds onduidelijk. Op sociale media circuleren onder meer 8 juni, 24 juli maar ook 1 september. In Frankrijk mogen de Fransen in een straal van 100 kilometer van hun huis reizen. Maar naar West-Vlaanderen, dat vaak maar één meter van hun woning is, mag dat niet. (MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.