Gematigde reacties in Sijsele over mogelijke komst 300 asielzoekers
Op de sociale media mag het er dan soms heftig aan toe gaan, de Sijselenaars die wij spraken op de wekelijkse openbare markt reageren eerder gematigd op de komst van zo’n 300 asielzoekers naar de leegstaande kazerne binnen enkele weken. “De vorige keer dat ze er waren was dat ook geen probleem. Die mensen engageerden zich zelfs in het verenigingsleven.”
Dinsdag is marktdag in Sijsele. Op het pleintje nabij de kerk en het gemeentehuis staan een vijftal marktkraampjes opgesteld. We gingen er even de temperatuur opmeten onder de Sijselenaars nu iedereen het nieuws heeft opgevangen dat enkele woonblokken op de kazernesite vanaf eind maart zullen gebruikt worden voor de opvang van maximaal 300 asielzoekers. Het pleintje heet ‘Vredesplein’. Is dat de reden voor de reacties waaruit vooral verdraagzaamheid en relativering blijkt…?
(lees verder onder de foto)
“Wat ik denk van de komst van de asielzoekers? Goh, ik heb daar eigenlijk geen probleem mee”, zegt Jana Ollevier die met de bakfiets naar de markt was afgezakt. “Ik vind het wel wat jammer dat we de komst van deze 300 asielzoekers in de pers hebben moeten vernemen. Het zou wel attent zijn mocht het stadsbestuur de mensen al eens voorafgaandelijk inlichten. Al is dat nu ook geen drama natuurlijk. Wij wonen nu wel iets verder af van het dorp en de kazerne, dichter tegen Maldegem namelijk, maar ook toen er hier enkele jaren terug nog meer asielzoekers verbleven hebben we daar geen of nauwelijks hinder van ondervonden. Al moet ik wel toegeven dat het soms wel even schrikken was als enkele mannen iets naar me riepen in hun eigen taal, waar ik dus niets van begreep.”
“Daar voelde ik me toch niet zo comfortabel bij. Maar voor de rest…”, gaat Jana verder. “Weet je dat er nooit zo weinig inbraken zijn gepleegd als in die periode dat de asielzoekers hier verbleven? Het is wel zo dat het bij de Sijselenaars onderling soms wel tot wat discussies leidt. Sommige mensen hebben erg uitgesproken opinies; dat kan ik wel begrijpen. Maar wat sommigen durven uitkramen op de sociale media qua haatzaaierij; daar sta ik toch van te kijken hoor…”
(lees verder onder de foto)
Aan het slagerskraam treffen we Nathalie Van Holm. Ook zij schijnt zich niet druk te maken over de komst van de asielzoekers. “Daar is wel wat over te doen, de mensen spreken er graag eens over op café of bij de bakker, maar ik heb er eigenlijk geen problemen mee”, zegt ze. “We wonen nochtans niet ver van de dorpskern en van de kazerne, namelijk hier vlakbij in de Stationsstraat”, zegt Nathalie. “Ik herinner me nog dat een aantal van die vluchtelingen, de vorige keer dat er hier verbleven dus, zich engageerden in het verenigingsleven en her en der klusjes opknapten. Dat was toch wel mooi…”
(lees verder onder de foto)
Ook Jozef Quintens, sinds jaar en dag erg actief in het verenigingsleven in Sijsele en bij uitbreiding Damme, geeft ons zijn mening over de asielzoekers. “Ik werk al enkele jaren als vrijwilliger in de bar van de Cultuurfabriek. En ik weet nog heel goed hoe enkele van de vluchtelingen die muzikaal onderlegd waren in de Cultuurfabriek een prachtig optreden ten beste gaven. De hele zaal danste mee op hun exotische muziek”, herinnert Jozef zich.
“Martin Heylen was hier toen ook en heeft er een mooie reportage over gemaakt. Dus neen; ik heb op zich niet echt problemen met hun aanwezigheid. Net als overal zullen daar ook goede en minder goede mensen tussen zitten zeker. Ik begrijp wel dat sommige mensen wat angst hebben want ze brengen de aanwezigheid van vreemdelingen vaak in verband met inbraken. En er wordt ook wel behoorlijk veel ingebroken maar ik denk niet dat asielzoekers in een opvangkamp daar iets mee te maken hebben. Dat zijn dan meer rondtrekkende dadergroepen. Ik zou wel willen vragen aan het stadsbestuur dat ze transparant zijn over wat er allemaal op ons af komt en welke kosten dit evenwel met zich brengt. Vluchtelingen zijn welkom, want als wij echt in de miserie zouden zitten in eigen land zouden we ook wegtrekken, maar het moet billijk blijven.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier