Onze-Lieve-Vrouwekerk van Leffinge wordt onttrokken aan de eredienst

De O.L.V.-kerk van Leffinge wordt ontwijd.© LC
De O.L.V.-kerk van Leffinge wordt ontwijd.© LC
Paul Bruneel

Nadat eerder al de kerk van Sint-Pieterskapelle werd ontwijd en een andere invulling heeft gekregen, is het nu de beurt aan de neogotische Onze-Lieve-Vrouwekerk van Leffinge.

Het bisdom laat weten dat de parochie Onze-Lieve-Vrouw met ingang van 1 juli wordt opgeheven en bij de parochie Sint-Willibrordus in Middelkerke gevoegd wordt. De parochiekerk wordt eveneens met ingang van 1 juli onttrokken aan de eredienst en teruggebracht tot een profaan en niet onwaardig gebruik.

13 torens op de kerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Leffinge werd gebouwd tussen 1877 en 1879 naar plannen van architect Antoine Verbeke uit Brugge en op initiatief van de Brugse bisschop Faict die afkomstig was van Leffinge. De 13 torens op de kerk verwijzen trouwens naar zijn geboortejaar 1813.

Van in het begin werden al stabiliteitsproblemen vastgesteld doordat de kerk werd gebouwd op slechte grond. De renovatie sleepte later jaren aan en kostte een fortuin aan de gemeente Middelkerke.

Nieuwe bestemming nog niet bekend

Net zoals de kerk in Sint-Pieterskapelle zal nu aan de kerk van Leffinge een andere invulling worden gegeven, maar wat er precies komt, is nog niet bekend. De Kerk van Sint-Pieterskapelle is inmiddels een kunsthalle K.E.R.K geworden en nog dit jaar wordt van start gegaan met een tentoonstelling van kunstenaar Nick Ervinck. In de toekomst krijgen nog meer kerken in Middelkerke een andere invulling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier