Vele Heulenaars zullen zich die mistige dinsdagochtend herinneren alsof het gisteren was. Het was op 20 oktober alweer zes maanden geleden dat de kapel van de Zusters van Liefde in de Mellestraat door een verwoestende brand in de as werd gelegd. Vandaag staat de gestutte gevel langs de Mellestraat er zo te zien nog onveranderd bij. “Toch zitten we niet stil”, zegt zuster Bernadette Beernaert.
Het was natuurlijk een bijzonder zwarte dag voor de zusters. Het was een groot geluk dat er geen slachtoffers vielen, maar allemaal moesten ze bliksemsnel naar andere plaatsen geëvacueerd worden; dat kon in de eerste plaats gelukkig naar het nabije bijhuis Sparrenhof in de Steenstraat.
Uiteindelijk konden de meeste zusters eind juni terugkeren, maar hun vertrouwde kamers waren niet meer bewoonbaar. Ze kregen een onderkomen in andere vleugels. In wat vroeger de ziekenboeg was, kon op 2 juli een kleinere kapel ingezegend worden.
Behoefte aan verstilling
Van de afgebrande kapel waren enkele gevels deels overeind gebleven, waaronder de opmerkelijke hoge straatgevel. Wegens gevaar voor instorting moest die wel snel door een gespecialiseerde firma gestut worden en dat is nog altijd zo. Dat kan ook nog een hele tijd duren, want met de verzekeringen is er een regeling voor nog anderhalf jaar. Intussen wordt er druk vergaderd over wat ermee kan gebeuren. Vrij kort na de brand werd geopperd om van de kapelruimte een stiltetuin te maken. “Dat is nog altijd het idee,” zegt zuster Bernadette.
“We zien meer en meer hoe onze jeugd een grote behoefte heeft aan verstilling door het overvloedige gebruik van de sociale media. Dat sluit aan bij de geest van onze congregatie. We zien dat de leerlingen van Spes Nostra nu al onze kloostertuin gebruiken om even tot rust te komen. En ze weten dat daar geen gsm-gebruik toegelaten is. Er is ook al overleg geweest met de godsdienstleerkrachten met de vraag of zij zo’n stiltetuin zouden gebruiken en dat was positief.”
Uitzichtbepalend
Naast de zusters zelf zijn de school Spes Nostra én het stadsbestuur betrokken partij. “De vraag rest of de gevel al dan niet behouden blijft”, zegt zuster Bernadette.
“Kapel noch klooster zijn officieel beschermd, maar ze staan wel hoog op de lijst van waardevol erfgoed en dat betekent dat het stadsbestuur hierin zeggenschap heeft. Iedereen weet dat de kapel uitzichtbepalend was. Het is dan ook de bedoeling dat de vroegere aanwezigheid van de kapel beklemtoond blijft. Het moet esthetisch iets moois worden. Iets hypermoderns bijvoorbeeld is uitgesloten.”
Nu zijn architecten bezig met voorstudies, niet enkel over de gevel, maar over het geheel. “Er moet ook gekeken worden voor de locatie van een nieuwe onthaalruimte. Er wordt veel vergaderd en we blijven voorzichtige stappen zetten. Dat vraagt nu eenmaal tijd”, besluit zuster Bernadette Beernaert over de stand van zaken.
(NM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier