https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Engelse kerk in Oostende heropent na restauratie haar deuren

Exposerend fotograaf Valère Prinzie die de renovatie in beeld bracht en schepen van Vrije Tijd tijd Bart Plasschaert op het doksaal van de kerk.© ML
Exposerend fotograaf Valère Prinzie die de renovatie in beeld bracht en schepen van Vrije Tijd tijd Bart Plasschaert op het doksaal van de kerk.© ML
Redactie KW

De eerste foto-expo na de voltooide restauratie van de Oostendse Engelse kerk in de Langestraat 101 vertelt de geschiedenis en restauratie van deze The English Church. Een eerste bezoek kan al om 17 uur vanavond.

De neogotische kerk naar een ontwerp van architect Felix Laureys werd in 1865 ingewijd. Na W.O.II taande de anglicaanse aanwezigheid in de stad maar bleven de ere- en herdenkingsdiensten in het Engels doorgaan. In oktober 1983 stortte ’s nachts het plafond van de kerk in. Het interieur raakte zwaar beschadigd. Omwille van de bouwvallige toestand van het pand werd de kerk vijf jaar geleden gesloten.

Restauratie

De restauratie werd uitgetekend door architectenbureau Felix & Partners en uitgevoerd door Artes. “De bakstenen voorgevel van de niet-beschermde kerk en conciërgewoning werden gereinigd en weer gevoegd, gelaagd glas met ruitmotief vervangt aan de straatzijde het verweerde glas in lood. De dakbedekking is vernieuwd net als de regenwaterafvoer. Binnen verdween het verlaagde plafond: zo zijn de spanten tot in de nok weer zichtbaar. De wanden zijn opnieuw gepleisterd met kalk en er kwamen houten zitbanken tegen de zijwanden”, aldus architect Arnout Fonck.

Multifunctioneel

De Engelse kerk krijgt een multifunctionele invulling: ze zal dienstdoen als parochiekerk voor de Oostendse anglicaanse gemeenschap met wekelijkse eredienst maar ook begrafenissen, huwelijken, doopsels voor de parochie of voor een derden. Er komt ook een religieus geïnspireerde Sunday School voor de de kinderen van de parochie.

“Daarnaast kunnen Oostendse kunstenaars er, via de stad, ook terecht voor tentoonstellingen van eigen werk. We hopen op die manier het chronisch gebrek aan dergelijke tentoonstellingsruimtes voor de lokale beeldende artiesten weg te werken”, aldus schepen Bart Plasschaert.

Tijdens de Maand van de Musea en Galerijen die vandaag start, is de eerste foto-expo over de geschiedenis van de kerk en de renovatie toegankelijk op vrijdag tussen 17 en 20 uur en op zondag van 13.30 tot 17.30 uur. Ook op die vermelde dagen en uren tot eind februari. (ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.