El Nour-moskee heeft nieuwe locatie beet in Roeselare

secretaris El Houcine Benomari in de moskee in de Spinnerstraat. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
secretaris El Houcine Benomari in de moskee in de Spinnerstraat. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Philippe Verhaest

Waar de El Nour-moskee in normale tijden dé ontmoetingsplaats bij uitstek is voor moslims uit de brede regio, kan je er nu een speld horen vallen. Het vrijdaggebed gaat er al maanden niet meer door en dat heeft ook financiële gevolgen. “Elke week lopen we zo tot 800 euro aan giften mis”, zegt secretaris El Houcine Benomari. Maar er is ook goed nieuws: de oude fabriekshal van Dumont-Wyckhuyse in de Koornstraat als nieuw onderkomen is ondertussen aangekocht.

In de El Nour-moskee Arabisch voor ‘moskee van het licht’ is het doorgaans nooit écht stil. Het gebedshuis in de Spinnerstraat in hartje Krottegem, de Roeselaarse wijk met de grootste moslimpopulatie, zag het levenslicht in 2004 en werkte eerst vanuit een garage in de Ardooisesteenweg. Een jaar later werd naar de huidige locatie verhuisd.

“In normale omstandigheden bereiken we een pak gelovigen in een straal van vijftien kilometer rond Roeselare”, verduidelijkt El Houcine Benomari (37), secretaris van de moskee en zoon van voorzitter Ahmed Benomari. “Maar nu is het hier akelig stil. We zijn het gewoon om dagelijks zo’n zestig tot zeventig mensen over de vloer te krijgen, voor het vrijdaggebed loopt dat al snel op tot meer dan 200 gelovigen. Voor het Suikerfeest en Offerfeest, wanneer we uitwijken naar de Expo, gaat dat over een zevenhonderdtal mensen die bij ons komen bidden. Nu liggen de kaarten toch iets anders.”

Net als alle andere gebedshuizen moet de moskee zich houden aan de voorwaarde dat er maximaal vijftien mensen tegelijk een dienst mogen bijwonen. “Elk dag organiseren we vijf gebedsmomenten en daarvoor zijn gelovigen meer dan welkom”, vervolgt El Houcine. “Maar we houden ons aan de regels: vol is vol. Ook al is dat met pijn in het hart, want we kunnen veel meer mensen volledig coronaveilig een plekje bieden. Het vrijdaggebed organiseren we al enkele maanden niet meer, want we willen een te grote toeloop vermijden.”

2.500 vierkante meter

Toch wordt er druk aan het post-coronatijdperk gewerkt. “Nu is er plaats zat in onze moskee, maar in gewone tijden is het hier vaak veel en veel te klein”, benadrukt El Houcine. “We zijn al enkele jaren bezig met de aankoop van de oude fabriekshal van Dumont-Wyckhuyse, een loods van bijna 2.500 vierkante meter op de hoek van de Tram- en de Koornstraat. Net voor de coronacrisis uitbrak, hebben we dit dossier kunnen afronden.”

Het hele bedrag om en bij de 740.000 euro is ook al vereffend, zo stelt de secretaris. “Met dank aan de vele giften van de hele Vlaamse moslimgemeenschap.” Het gebouw zou een capaciteit van 1.500 mensen moeten krijgen en de El Nour-moskee letterlijk en figuurlijk heel wat meer ademruimte bezorgen. “Maar de verhuizing is nog niet voor meteen”, valt te horen. “We willen er in harmonie met de buurt leven en daarom plannen we grondige verbouwingen. We hebben nu het idee opgevat om de loods in twee helften op te delen, waarbij het ene stuk als parkeergarage zal fungeren, terwijl de andere helft de effectieve moskee moet worden. De coronacrisis gooit op dat vlak wel wat roet in het eten. De symbolische eerste steen is nog niet gelegd, maar we hopen uiteraard zo snel mogelijk te verhuizen, want daar ligt de toekomst van onze moskee.”

Geen subsidies

De huidige situatie heeft echter financiële repercussies voor de El Nour-moskee, klinkt het. “Wij zijn niet erkend en ontvangen dus geen enkele vorm van subsidie. Daarom zijn we verplicht om volledig zelfbedruipend te zijn en leven we eigenlijk van de vele giften die de moslimgemeenschap ons doet. Alleen: die zijn nu grotendeels weggevallen. Gelukkig hebben we nog een spaarpotje en zijn er mensen die ons ook nu regelmatig een bedrag overmaken, maar daarmee zullen we het niet blijven redden. De facturen blijven immers komen, hé. Water, elektriciteit, verwarming… Momenteel lopen we wekelijks tot zo’n 800 euro aan giften mis. U kan zelf de rekening maken.”

“Verhuizen is nog niet voor meteen: eerst grondig verbouwen om in harmonie met de buurt te leven”

Ondanks alles probeert de moskee haar gelovigen toch te bereiken. “Neen, wij streamen geen vrijdaggebed met een imam die vanuit ons gebedshuis preekt”, glimlacht El Houcine. “Die imam moet ook betaald worden en momenteel beheren we onze middelen als een zéér goeie huisvader. We plaatsen regelmatig iets op onze Facebookpagina en blijven uiteraard bereikbaar. Mensen kunnen ons bellen en dan proberen we iedereen zo goed mogelijk te helpen. Maar verder roepen we iedereen op om binnen zijn eigen bubbel te bidden. Iets wat ook goed opgevolgd wordt, merken we.”

Vaccineren

Ondanks alles leeft El Houcine Benomari op hoop. “We geloven er in dat we na de zomer opnieuw enigszins normaal zullen kunnen werken”, stelt hij. “Al is daar één grote factor aan verbonden: de vaccinatiegraad. Iedereen moet er zich van bewust zijn dat de (dubbele) inenting tegen Covid-19 levensnoodzakelijk is als we opnieuw naar onze vertrouwde wereld willen terugkeren. Dat kunnen we niet genoeg benadrukken. Net daarom roepen wij alle moslims op om zich te laten vaccineren. Dat is onze taak, net als we er blijven op hameren dat iedereen de regels moet respecteren. Ook in onze moskee hebben we alle nodige maatregelen getroffen. Bidden gebeurt op anderhalve meter van elkaar, overal is ontsmettingsgel te vinden en we hebben alle korans uit de gebedszaal verwijderd. Iedereen brengt nu zijn eigen exemplaar mee, net als een eigen matje om op te bidden.”

Het stadsbestuur heeft geen weet van de aankoop, valt te horen. “Er is in elk geval nog geen bouwaanvraag ingediend”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier