Ieper heeft een rijke geschiedenis, ook op het vlak van het kloosterleven. Ooit waren er heel wat religieuze instellingen actief, vandaag nog zes. De Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal willen met hun boek ‘Om Gods wil 1.000 jaar kloosterleven in Ieper’ deze geschiedenis bewaren.
Met deze nieuwe publicatie zijn de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal niet aan hun proefstuk toe, want ze gaven al een boek uit over de bisschoppen van Ieper. Zo vertelt Alexander Declercq die de einderedactie en coördinatie voor zijn rekening nam. “Het was een ambitieus plan om een overzicht te maken van alle congregaties die ooit een vestiging in Ieper hadden. Toch is het gelukt en dit resulteert in een lijvig boek van ruim 380 bladzijden met 50 bijdragen geschreven door 20 auteurs.
Wanneer we vragen naar de kloosterorde met de grootste impact twijfelt Alexander. “De zwartzusters zijn er al sinds 1402 en zijn er nog altijd. De karmelieten waren maar liefst bijna 800 jaar in onze stad. Vele zijn meer dan 400 jaar in Ieper of in Ieper geweest, zoals de Roesbrugge Dames, karmelietessen, arme klaren. Maar sommige die hier slechts kort geweest zijn, hebben ook een belangrijke rol gespeeld.”
Helpende ‘nunnetjes’
“Ik denk dat de Zusters van Goddelijke Voorzienigheid heel sterk ingeburgerd waren in onze stad”, vult Jan Breyne aan. ‘De nunnetjes’, zoals ze in de volksmond werden genoemd, waren steun en toeverlaat voor wie in nood was.”
Pieter D’haene wijst vooral op de onderwijsrol van de lokale kloosterordes. “Ieper zou er zonder duizend jaar kloosterordes niet uitgezien hebben zoals nu. De scholen Roesbrugge Dames, Heilige Familie, Immaculata, Sint-Jozef, Capucienen, het Vlot enz. werden immers gesticht door kloosterordes. Naast ziekenzorg en onderwijs hebben de kloosterordes ook op het vlak van ouderenzorg bijzonder veel voor onze stad betekend.”
“De bijdrage die de vele duizenden mannelijke en vrouwelijke kloosterlingen geleverd hebben aan de vooruitgang van stad en maatschappij, is immens. De ontwikkeling van ziekenzorg, wezenzorg, armenzorg, onderwijs, bejaardenzorg, pastorale en parochiale zorg doorheen vele eeuwen is in grote mate te danken aan deze religieuzen. De voorbije decennia hebben ze dan wel het beheer van ‘hun’ instellingen aan leken doorgegeven, de geest van de stichtende congregaties waait nog altijd door deze organisaties.”
Nog zes congregaties
Anno 2021 zijn er in Ieper nog zes congregaties aanwezig: de zwartzusters, de karmelietessen, de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid, de zusters van de Heilige Familie, de Roesbrugge Dames en de zusters van Liefde (Hollebeke). Van enkele van deze congregaties verblijven de zusters in een woon-zorgcentrum. De karmelietessen in de Frezenberg behouden nog steeds hetzelfde biddende en inspirerende leven dat ze sinds meerdere eeuwen in Ieper leiden. Ook de zusters van de Heilige Familie (de Stuersstraat), de zusters van de Voorzienigheid en de zusters van Hollebeke bewonen nog hun klooster. (SD)
Het boek is vanaf 4 september te koop aan 28 euro in de Museumshop van het Yper Museum en In Flanders Fields Museum en in de Standaard Boekhandel Ieper. Je kan het ook bestellen via contact@vriendenkathedraalieper.be, overschrijving op BE57 3631 2146 2935 of via www.vriendenkathedraalieper.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier