Gele Doos voor 80-plussers

Redactie KW

Wie ouder is dan 80 en in Oudenburg woont, bewaart binnenkort naast eten misschien ook wel een extra doos in de koelkast. “De Gele Doos is een herkenbare bewaardoos voor cruciale persoons-, contact- en medische gegevens”, legt schepen Jens Balliere uit.

Op de gemeenteraad van 19 mei 2021 stelde Sofie Sanders (CD&V) voor om de Gele Doos aan te schaffen. Haar voorstel werd toen geamendeerd omdat er nog meerdere vragen moesten worden beantwoord.

De Gele Doos is bedoeld om hulpverleners zoals de brandweer, politie en ambulance snel de nodige gegevens van een persoon in nood te bezorgen. “Ze wordt in de koelkast bewaard. Aan de binnenzijde van de voordeur van de woning wordt een sticker gekleefd die de aanwezigheid van een Gele Doos aankondigt”, legt schepen van Welzijn Jens Balliere uit. Standaard zitten in dergelijke doos een medische fiche, een zorg-ID en een sticker.

Proefproject

“Alle 80-plussers kunnen de Gele Doos verkrijgen via het lokaal dienstencentrum op vertoon van hun identiteitskaart. De persoon zelf, familieleden of mantelzorgers kunnen de doos er afhalen. Als het proefproject goede resultaten haalt, zal de doelgroep nog verder worden uitgebreid”, meldt schepen Jens Balliere. Er werden 500 dozen aangeschaft. Oudenburg telt 659 80-plussers.

Sofie Sanders (CD&V) is alvast verheugd met de invoering van de Gele Doos. “Toen ik het voorstelde op de gemeenteraad van 19 mei 2021 stond het bestuur er niet voor te springen. Het werd niet afgeketst, maar men vond dat ik het te breed had voorgesteld en het werd daarom geamendeerd.”

“Mijn voorstel was gebaseerd op ondervinding. In de apotheek was er al vraag naar. Het is positief dat het nu opgestart is. Ik hoop wel dat het verder uitgebreid wordt naar alle hulpbehoevenden. Misschien nog een idee? Laat ons de Gele Doos zoals in onder meer Brugge gebeurt, verdelen bij de apotheker. Ik ben wel heel tevreden dat mijn voorstel nu wordt uitgevoerd”, eindigt Sofie Sanders met een positieve noot.

Gratis

De Gele Doos is gratis en kan je op vrijdag 22 maart van 14 tot 16.30 uur in het lokaal dienstencentrum en op woensdag 27 maart van 9 tot 11.30 uur in Dorpshuis ’t Centrum in Roksem afhalen. Of je kan een afspraak maken met Sara Backers via

biezenbilk@oudenburg.be of op 059 40 19 95. (LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier