“Geknipt haar vliegt hier niet meer in de vuilnisbak”

Concreet zamelen we afgeknipte haren in speciale papieren zakken in”, vertellen Jessica en Anja. © Peter MAENHOUDT
Redactie KW

Het bekende kap- en schoonheidssalon BarBelle op de Oostendse Baan 30 sluit zich aan bij een opvallend recyclageproject. Afgeknipte haren worden ingezameld om te hergebruiken in het filteren van water. “Ook wij willen ons steentje bijdragen aan een mooiere planeet”, laten de zaakvoerders optekenen.

Hair Recycle. Dat is de naam van het recyclageproject van de Belgische organisatie Dung Dung, die afvalverwerkingsprojecten opstart in de circulaire economie. Haarresten zijn een organische grondstof van filters tegen waterverontreiniging. Dankzij haar kunnen onder meer zogenaamde hair-booms en hair-mats gemaakt worden.

Olielozingen

Een hair-boom is een katoenen of nylon buis vol haar die je bijvoorbeeld plaatst aan de oevers van stranden om te voorkomen dat olielozingen zich verspreiden. Een hair-mat absorbeert dan weer in waterlopen gelekte olie en kan ook zwerfvuil tegenhouden. Interessant weetje: gemiddeld heeft een kapsalon 2 tot 4 kilogram haarafval, al zijn er volgens Dung Dung ook die 8 kilo hebben. In België wordt jaarlijks tussen de 800 en 1.000 ton haar ingezameld in kapsalons, gemiddeld 50 procent uit de prullenbak van een kapper. Dat afval wordt nu dus als een hulpbron beschouwd. Dung Dung zamelt bij zo’n 300 Vlaamse en Waalse kapsalons haar in en krijgt daarbij de steun van de nationale koepelfederatie Febelhair.

Een van de deelnemende kapperszaken is BarBelle in Gistel. “Normaal gezien vliegen afgeknipte haren rechtstreeks in de vuilnisbak”, begint Anja Vandecasteele, samen met Jessie De Haes zaakvoerster.

Think Pink

“Als haar kan dienen voor iets anders, dan werken we daar uiteraard graag aan mee. We hebben eerst informatie ingewonnen en het project sprak ons al snel aan. Concreet zamelen we afgeknipte haren in speciale papieren zakken in. De organisatie Dung Dung komt ze dan op bepaalde tijdstippen ophalen, wat voor ons heel efficiënt werken is. Op dit moment hebben we toch al vier grote zakken klaar staan. Hoeveel haar er in één enkele zak kan? (denkt na) Goh, dat is afhankelijk van de knipbeurt. Soms gaat er maar een centimeter haar van, bij andere mensen veel meer. Ik schat dat we tegen de honderd kappersbeurten aanleunen om één zak te vullen.”

BarBelle werd vier jaar geleden opgericht door de ervaren Anja en Jessica, die elk meer dan twintig kappersjaren op de teller hebben. “We proberen ons zoveel mogelijk in te zetten voor het goede doel. Zo verlenen we ook onze medewerking aan het Think Pink-project, waarbij lange lokken vrouwen en mannen met borstkanker helpen bij de aankoop van een pruik of trendy mutsje.” Dit ‘Geef om Haar’-project kan rekenen op de steun van bijna 600 kappers in heel het land. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier