Geen URB EGG-café deze zomer in Brugge

Er komt dit jaar geen URB EGG-café. © SVV
Stefan Vankerkhoven

Deze zomer krijgt Brugge geen URB EGG-café. De reden? De Stad wil niet in concurrentie gaan met de vele, andere pop-ups. “Het is niet aan de lokale overheid om hierin de leiding te nemen en zelf cafébaas te spelen. De vzw Brugge Plus heeft al voldoende andere dingen te doen”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

De voorbije jaren zette Brugge Plus telkens in de zomermaanden een URB EGG café op: een groot terras op een originele locatie. Met voordrachten en andere kleinschalige activiteiten om de aandacht voor de Brugse Triënnale ook warm te houden in de tussenliggende jaren. Vorig jaar gebeurde dit op het pleintje voor de 150-jarige Stadsschouwburg, voordien op een ponton nabij de Gistfabriek, aan het Jan Van Eyckplein, nabij de Gentpoort en het station.

Dat was niet altijd naar de zin van de lokale horeca, die vragen had bij het feit dat een vzw die dicht bij het stadsbestuur aanleunt, wel de taak van cafébaas moet vervullen. Bovendien stak het grote terras de ogen uit van sommige cafébazen die zelf niet volledig hun zin mogen doen omwille van het strenge Brugs terrasreglement. Op het Jan van Eyckplein nam de constructie zelfs enkele parkeerplaatsen tijdelijk af.

Andere pop-ups

Dit jaar bouwt Brugge Plus samen met studenten van Howest een pre-Triënnale paviljoen in Sint-Michiels, maar zonder terras. Burgemeester Dirk De fauw legt uit waarom Brugge geen URB EGG café voorziet deze zomer: “De vzw Brugge Plus heeft al zodanig veel werk met de organisatie van diverse activiteiten dat de vraag rees of ze ook nu nog een pop-upcafé moet uitbaten. In Sint-Michiels wordt er in elk geval geen pop-up bij het pre-Triënnale paviljoen voorzien. Volgend jaar bij het verzamelpunt van de Triënnale 2021 wellicht wel toch iets waar je kunt zitten en een drankje nuttigen.”

“Overigens heeft Brugge voor de komende zomer diverse aanvragen binnen voor pop-up cafés, onder meer in het Visartpark, op een binnenschip langs de Kolenkaai en in De Koude Keuken in Sint-Andries. We moeten als lokale overheid daarmee niet in concurrentie gaan. Een vertegenwoordiger van de Brugse erfgoedverenigingen heeft mij al opgebeld om mij te feliciteren dat Brugge Plus zelf geen URB EGG-café opzet….”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.