Geboorteaangiftes kunnen voortaan in materniteit Sint-Andriesziekenhuis

Met het initiatief willen het stadsbestuur van Tielt en het Sint-Andriesziekenhuis een aanvullende service inzake geboorteaangiftes aanbieden aan de kersverse ouders. © WMe
Redactie KW

Sinds 1 juli kunnen kersverse ouders de geboorte van hun kindje onmiddellijk aangeven in de materniteit van het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis. De dienst burgerlijke stand van het stadsbestuur van Tielt en het Sint-Andriesziekenhuis slaan hiervoor de handen in mekaar.

Op maandag, woensdag en vrijdag zal er een ambtenaar van de stad Tielt in de materniteit aanwezig zijn om de geboorteaangiften te registreren en ouders op die manier een verplaatsing naar het Tieltse stadhuis te besparen.

Tot 1 juli diende kersverse ouders ten laatste 15 dagen na de geboorte van hun kleine spruit zich voor deze aangifte te verplaatsen naar het Tieltse stadhuis. “Voor de Tieltenaar op zich geen onoverkomelijk probleem, maar gezien alle kinderen geboren in Tielt geregistreerd moeten worden bij de Tieltse dienst van burgerlijke stand betekende dit voor niet-Tieltenaren soms een extra inspanning en verplaatsing naar een onbekend stadhuis in een periode die sowiewo al hectisch kan zijn”, licht burgemeester Luc Vannieuwenhuyze toe.

Eerste aangifte

Lodewijk Demees was de eerste die afgelopen woensdagvoormiddag enkele ogenblikken nadat zijn vrouw Janne Cornille bevallen was van een gezonde dochter gebruik kon maken van de nieuwe dienstverlening.

De jonge Aalternaar kan het verhaal van de Tieltse burgemeester alleen maar bevestigen: “Bij de geboorte van mijn zoon Felix was ik verplicht om me tijdens de openingsuren van het stadhuis te verplaatsen naar de dienst burgerlijke stand voor de aangifte. Nu het hier in het ziekenhuis kan, valt die verplaatsing weg en kan ik die tijd optimaal gebruiken om hier samen met mijn vrouw en pas geboren dochter door te brengen.”

Strijd tegen sluiting

Met dit initiatief willen het stadsbestuur van Tielt en het Sint-Andriesziekenhuis een aanvullende service inzake geboorteaangiftes aanbieden aan de kersverse ouders. Tezelfdertijd geeft het stadsbestuur van Tielt het duidelijke signaal dat het het Sint-Andriesziekenhuis steunt in zijn strijd tegen de sluiting van de materniteit.

In januari 2020 werd namelijk een rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg bekend, waarin de federale overheid geadviseerd wordt om 17 materniteiten, waaronder deze van Tielt, te sluiten om economische en budgettaire redenen. De materniteit haalt immers niet de norm van 557 bevallingen per jaar.

Bijkomende normering

Alle fracties van de gemeenteraad van Tielt keurden op 6 februari 2020 een motie goed waarin de minister van Volksgezondheid gevraagd werd om bevallingen verder als basiszorg te aanzien en geen bijkomende normering op te leggen voor materniteiten.

Uit een analyse van het ziekenhuis en van het stadsbestuur blijkt immers dat er geen kwaliteitsredenen noch financiële redenen zijn waarom de materniteit van Tielt zou moeten sluiten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten