Gaston Vanpeteghem krijgt eigen standbeeld in Dominiek Savio in Gits

Gaston Vanpeteghem ziet zijn grootste wens vervuld: hij krijgt een standbeeld van hemzelf als postbedeler. Het beeld komt in de inkomhal van het kasteel op Savio. (foto EV) © (foto EV)
Redactie KW

In september vorig jaar vierde Dominiek Savio nog het 60-jarig bestaan. In die tijd is het de thuis geweest voor veel mensen. Ook Gaston Vanpeteghem verblijft er al sinds 1965. Volgende week wordt zijn wens vervuld: de inhuldiging van zijn beeld aan de ingang van het kasteel.

Gaston Vanpeteghem (62) werd geboren op 22 februari 1957. “Ik ben als achtjarige naar Dominiek Savio gekomen”, steekt hij van wal. “Dat was op 1 september 1965. Ik heb hier het lager en secundair onderwijs gevolgd en bleef ook daarna wonen op Dominiek Savio. Ik ben hier graag en heb het hier goed.”

Postbedeling

In 1973 begon Gaston met de postbedeling op het domein. “Eerst liep ik mee met de postbedeler toen, daarna heb ik het helemaal overgenomen. Met de fiets en een mandje voorop, verdeelde ik de post over het hele domein. Dat was een heel werk, mijn toer ging langs het hele instituut, van het Kasteel, naar de Lijsterbes en het Stationnetje en de vele andere huizen op het domein.”

Gaston nam zijn taak heel ernstig: “Een uitstapje of op reis gaan, zat er niet in voor mij. Weer of geen weer, door regen of sneeuw, ik trok erdoor met mijn fiets om alles te bezorgen. Ik deed het graag want zo kwam ik in contact met alle bewoners.”

Veertig jaar lang bedeelde Gaston op die manier als vrijwilliger de post van Dominiek Savio. Toen zijn taak te zwaar werd om alleen nog uit te voeren, kwamen verschillende andere vrijwilligers hem ontlasten. Nu draagt hij de post niet meer zelf rond maar blijft er nauw bij betrokken: “De taken zijn nu verdeeld, maar ik blijf toch nog altijd een beetje de chef van de post, ik ben ook al het langst in dienst”, verzekert Gaston.

Naar aanleiding van het 60-jarig bestaan van Dominiek Savio, kregen de bewoners en leerlingen de kans om een wens te doen. Dat leverde een 90-tal wensen op die men probeert waar te maken. “Een aantal wensen was eenvoudig te vervullen”, wist Daisy Wydooghe toen te vertellen. Zij geeft les op Dominiek Savio: “Zo was er iemand die een massage wilde van een mooie dame. Die wens hebben we kunnen doen uitkomen. Ook een ritje met de brandweerwagen, een week geen huiswerk of meegaan met een locomotief waren dingen die we snel konden verwezenlijken.”

“Andere wensen blijken iets moeilijker te zijn. Zo kunnen we een schlagerfestival met Willy Sommers of een gesprek met Face van The A-Team niet meteen realiseren.”

“Ook een ontmoeting met Niels Destadsbader en Stan Van Samang staat bij velen hoog op het wenslijstje. Aan al die wensen wordt nog gewerkt.”

Ik deed het graag want zo kwam ik in contact met alle bewoners

Ook Gaston hing in september een wens aan de boom: “Ik gaf een foto van mezelf mee op de fiets. Mijn grootste wens was een standbeeld van mezelf als postbedeler.”

Deze wens wordt nu vervuld met medewerking van de klei-afdeling.

Het standbeeld zal een vaste plaats krijgen in de inkomhal van het Kasteel. “Ik heb het beeldje al gezien. Het is nog niet helemaal af want het moest nog gebakken en geglazuurd worden. Ik ben er alleszins heel blij mee, ik heb het gevoel dat ik zo waardering krijg voor het werk dat ik gedaan heb.”

Dinsdag 23 april

Op dinsdag 23 april wordt het beeld officieel ingehuldigd. “Iemand zal het doek eraf doen, er zal ook een speech zijn en een receptie, ik kijk ernaar uit. Mijn broer Raymond die diaken is in Lede zal er ook bij zijn en mijn vrouw Els ook. Jawel, ik ben een tijdje geleden getrouwd met Els die hier ook woont.

Als mijn ouders nog zouden leven, zouden ze wel vragen: Wat doe jij nu allemaal?”, lacht Gaston.

(EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier