‘Frankini’ uit Hooglede goochelt voor India

Redactie KW

Franky Descamps en Heidi Biesbrouck waren vroeger buren. Heidi ging al een aantal keren op inleefreis naar India. Toen Franky de verhalen van Heidi hoorde, kreeg hij ook de smaak te pakken en trok mee naar India. Franky is in zijn vrije tijd goochelaar en beiden besloten de krachten te bundelen. Eind januari organiseren ze een goochelshow ten voordele van de vzw SOS Zoutmijnkinderen-India.

Franky Descamps (52) is in het dagelijkse leven development manager bij XPO in Lille, een transportbedrijf met wereldwijd ongeveer 20.000 vrachtwagens. Als kind kreeg hij echter al vroeg de goochelmicrobe te pakken.

Franky krijgt heel veel steun van zijn vrouw Ines Devos (46). Tijdens de optredens komt ze voor de dag als clown en zorgt ze voor een ballonact. Samen steken ze een fameuze show in elkaar op zondag 22 januari in De Gulden Zonne ten voordele van vzw SOS Zoutmijnkinderen-India. Die vzw is niet lukraak gekozen, hier komt vroegere buurvrouw Heidi Biesbrouck in het verhaal.

Heidi Biesbrouck (48) is getrouwd met Marnick Brouckaert en heeft een zoon Dieter en een dochter Kelly. “In 2011 ging ik voor het eerst op inleefreis naar India”, steekt Heidi van wal. “Ik heb daar heel wat miserie gezien maar tegelijk ook gezien dat de vzw er heel goed werk verricht. Zo ondersteunen ze er zowat 500 scholen in 500 dorpen. Ze geven onderwijs aan de allerarmsten, voorzien drinkbaar water aan elk schooltje en geven de kinderen ook een medische check-up.”

“Via de Wereldraad kregen we ook een subsidie van 1250 euro. Die wordt gebruikt om de jonge vrouwen daar volwaardige maaltijden te leren maken. De voeding is daar vaak nogal eenzijdig en veel zwangere vrouwen raken dan ook ondervoed en dat heeft dan ook nefaste gevolgen voor hun kinderen.”

“In India trokken de kinderen heel grote ogen tijdens mijn trucs”

In 2014 ging Franky met zijn gezin mee met Heidi en ook op hem maakte de reis een grote indruk. “Mensen moeten in India rondkomen met een loon van 2 à 3 euro per dag”, geeft Heidi mee. “Daarvoor moeten ze een hele dag keihard werken in de zoutmijnen. Ze huren een huisje aan de eigenaar van de zoutpanden. Het komt geregeld voor dat er niet kan gewerkt worden wegens een moesson en dan zijn er natuurlijk ook geen inkomsten. Dan zijn ze verplicht om geld te lenen aan de huiseigenaar en zo raak je in een vicieuze cirkel.”

“Tijdens onze reis heb ik daar gegoocheld voor de kinderen”, vult Franky aan. “Dat was voor hen een unieke ervaring want ze kennen daar geen televisie of vormen van animatie dus trokken ze heel grote ogen tijdens mijn trucs. Ik denk dat ze mij daar niet snel vergeten zijn.”

De show op 22 januari zal tweemaal 40 minuten duren. De deuren gaan open om 14 uur en de show start om 15 uur. Tickets kosten 10 euro voor volwassenen, kinderen jonger dan 12 jaar betalen 5 euro. Kaarten kunnen besteld worden door overschrijving op BE81 7382 0503 8824 met vermelding van aantal volwassenen en kinderen. Je kunt de kaarten ook thuis kopen bij Heidi Biesbrouck (Bruggestraat 107) of bij Franky Descamps zelf (Kerkstraat 30). Wie de kaarten bij Franky thuis afhaalt, krijgt er nog een gratis goocheltruc bovenop.

(JT)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.