Fotograaf Karl Vandewoestijne legt ‘onzichtbaar’ horecaleed vast

Fotograaf Karl Vandewoestijne met een van de beelden die hij maakte: losgekoppelde biervaten.© foto CLL
Fotograaf Karl Vandewoestijne met een van de beelden die hij maakte: losgekoppelde biervaten.© foto CLL
Redactie KW

Afgekoppelde biervaten, een lege toog en een voordeur die onherroepelijk gesloten blijft: het zijn de krachtige beelden die Lauwenaar Karl Vandewoestijne (45) met zijn fototoestel tevoorschijn toverde. Een harde confrontatie met de werkelijkheid van heel wat horeca-ondernemers. “Je staat er nooit bij stil wat voor impact de sluiting van cafés met zich heeft meegebracht, een impact die ik in beeld probeer te brengen.”

‘Corona in beeld’ is de naam van het project dat door een Antwerpse fotograaf werd gelanceerd. Er volgde een oproep via sociale media om de gevolgen van de horecasluiting te visualiseren. “Ik zag de oproep op Facebook en twijfelde niet om met mijn camera door Lauwe te trekken,” zegt Karl.

Hij contacteerde alle cafés in de gemeente en in geen tijd stroomden de reacties binnen. “De bedoeling was om foto’s te nemen van de gesloten cafés met aan de voordeur stoelen, die het aantal werklozen in beeld moesten brengen. Het is pas dan dat het besef doordringt dat de verplichte sluiting verstrekkende gevolgen heeft. New Etropal bijvoorbeeld, een zaak in de Larstraat. Ik kom daar dagelijks voorbij en je denkt dat je de plaats kent. Dan zetten de zaakvoerders dertien stoelen voor de deur, dertien! Dertien mensen die werkloos thuis zitten, dertien gezinnen die de gevolgen van dichtbij meemaken. Een café is meer dan alleen maar de zaakvoerder. Je hebt het zaalpersoneel, chauffeurs en zelfs artiesten. Ze staan allemaal voor een uitzichtloze situatie.”

“Ook de foto van de losgekoppelde biervaten grijpt meteen naar de keel. Lauwe is een gemeente die leeft, de cafés vormen het kloppende hart van de gemeenschap en dat kloppende hart werd nu uitgeschakeld. Een ander frappant detail is dan weer terug te vinden op een foto van een toog. Daar zie je de kalender staan op 18 oktober, de dag dat ze moesten sluiten. Een klein element met heel wat emotie.”

Toch merkte Karl ook een ander, positief detail op: “Hoewel het water heel wat van die zaakvoerders aan de lippen staat, blijft de strijdlust enorm hoog. De situatie is moeilijk, bijna onmogelijk zelfs, maar ik hoorde nergens dat ze de handdoek in de ring wilden gooien. Het is hun zaak, hun levenswerk. Veel cafébazen schakelden over op takeaway, of gingen op zoek naar alternatieven om de aartsmoeilijke periode te kunnen overbruggen. Je merkt dat die mensen uit het hardste hout zijn gesneden, en dat inspireert natuurlijk wel.”

Karl gaat nu nog aan de slag met de laatste cafés in de gemeente en zal dan alle foto’s bundelen. “Het idee was om aan het einde van de lockdown een soort van Belgische tentoonstelling te houden. Ik speel zelf ook met het idee om de foto’s van Lauwe apart te bundelen. Toekomstplannen genoeg, dus.” (CLL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier