Food Act 13 haalt 350 ton voedsel op in Zuid-West-Vlaanderen: “Maar extra geld is nodig”

De organisatie maakte de resultaten bekend tijdens een persconferentie. We zien v.l.n.r. Mia Herman (vrijwilliger), Bram Deloof (ondervoorzitter W13), Sandra Platteau (schepen van Sociale Zaken, Tandem), Philippe Decoene (voorzitter W13), Trees Vandeputte (vrijwilliger), Arnoud Vercruysse (coördinator FoodAct13), Fons Demeulemeester en Mimi Ceusters (vrijwilligers).© JS
De organisatie maakte de resultaten bekend tijdens een persconferentie. We zien v.l.n.r. Mia Herman (vrijwilliger), Bram Deloof (ondervoorzitter W13), Sandra Platteau (schepen van Sociale Zaken, Tandem), Philippe Decoene (voorzitter W13), Trees Vandeputte (vrijwilliger), Arnoud Vercruysse (coördinator FoodAct13), Fons Demeulemeester en Mimi Ceusters (vrijwilligers).© JS
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Food Act 13, de voedselbank van W13, stelde woensdag zijn resultaten van afgelopen jaar voor. In totaal haalde de organisatie maar liefst 350 ton voedsel op bij lokale supermarkten in Zuid-West-Vlaanderen. Dat is bijna 60 ton meer dan in 2019. Ze helpen daarmee zo’n 13.000 mensen. “Maar daarmee naderen we onze limieten, dus vragen we ondersteuning bij de hogere overheden”, aldus de Kortrijkse schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene (SP.A).

Food Act 13 ontstond in Kortrijk, maar staat ondertussen voor een samenwerking tussen verschillende gemeenten. De gebouwen van de organisatie zijn gelegen in Kuurne. Medewerkers halen voedseloverschotten op bij supermarkten zoals Colruyt, Bio-Planet, Okay, Aldi, Metro en Carrefour en bij acht bakkerijen. In 2020 ging het om meer dan 350 ton verse voeding. In 2019 haalde Food Act 13 ‘slechts’ 290.000 kilo op.

Oeze Winkel

Alle opgehaalde voeding wordt in het magazijn in Kuurne gesorteerd en gaat dan naar sociale en welzijnsorganisaties. Food Act 13 heeft een 100-tal afnemers, 45 ervan worden op regelmatige basis beleverd. Eén ervan is Oeze Winkel. Dat voedselverdeelpunt in Avelgem vind je in het Sociaal Huis. “Daar helpen we ongeveer 75 gezinnen”, weet Sandra Platteau (Tandem), schepen van Welzijn van Avelgem.

Sinds de opstart haalde Food Act 13 al ruim 650.000 kilo verse voeding op. Dat is 25 ton verse voeding per maand of ongeveer 1.500 kilogram per ophaaldag. Daarmee helpt Food Act 13 een 5.000-tal gezinnen of omgerekend 13.000 personen. De geschatte gemiddelde prijs per kilo voeding die de organisatie ophaalt, bedraagt 6,4 euro. Aangezien er sinds de start in oktober 2018 al 650.000 kilogram verse voeding werd verwerkt, gaat het om een bedrag van 4.160.000 euro.

Leerwerknemers

De organisatie wil bovendien niet alleen armoede uit de wereld helpen door eten opnieuw te verdelen. “Vandaag zijn er ook veertien leerwerknemers aan het werk die begeleid worden door drie werkvloerbegeleiders”, weet schepen De Coene. “Sinds de opstart ruim twee jaar geleden werkten al 77 leerwerknemers bij Food Act 13. Van hen is 70 procent aan de slag in het normale economische circuit of volgt een begeleidingstraject richting werk.”

Extra geld nodig

Food Act 13 startte eind oktober 2018 op binnen W13 (Een vereniging van de 14 OCMW’s in Zuid-West-Vlaanderen en het CAW Zuid-West-Vlaanderen red.) De middelen daarvoor kwamen van Europa, de Zuid-West-Vlaamse OCMW’s, de Nationale Loterij, de Voedselbank West-Vlaanderen en Lions Club Harelbeke. Maar eind vorig jaar droogden de Europese subsidies op. De lokale besturen binnen W13 beslisten om de komende vijf jaar Food Act 13 te financieren. Het gaat jaarlijks om bijna 240.000 euro. Kortrijk voorziet middelen voor twee werkvloerbegeleiders en voor transport. De dertien andere lokale besturen betalen jaarlijks een bijdrage per aantal inwoners.

Die regeling is niet geheel naar tevredenheid van schepen De Coene. “Eigenlijk nemen wij hier een taak op ons waarvan we vinden dat de hogere overheden er een verantwoordelijkheid in hebben. Onze dienst is goed georganiseerd, en we hebben nog marge, maar we voelen dat er extra geld nodig is om onze werking uit te breiden.”

Een uitbreiding die volgens de schepen absoluut noodzakelijk is. “De vraag wordt groter en ons publiek diverser. Bovendien zijn we afgestapt van de oude manier van voedsel bedelen. Het traditionele pakket met droge voeding is vervangen door een sociale kruidenier met verse producten waar mensen zelf een keuzes kunnen maken. Maar dat brengt natuurlijk heel wat meer kosten met zich mee voor gekoeld transport.”

“We slaken dus geen noodkreet”, benadrukt schepen Bram Deloof (N-VA) uit Kuurne. “Het is niet zo dat onze werking stil zal vallen als er geen extra financiering komt. We hebben een goede basis, maar daar stopt het wat ons betreft niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier