Fien Hellebuyck is Nieuwpoortambassadeur: “De liefde bracht mij naar hier”

Fien Hellebuyck heeft steeds oog voor de vele mooie kunstwerkjes in de stad. (foto IV)©Isabelle Vanhassel IV
Fien Hellebuyck heeft steeds oog voor de vele mooie kunstwerkjes in de stad. (foto IV)©Isabelle Vanhassel IV
Paul Bruneel

Fien Hellebuyck is 29, medewerkster bij de dienst Cultuur van Nieuwpoort en mag zich voortaan ook Nieuwpoortambassadeur noemen. Samen met enkele andere Nieuwpoortenaars kreeg ze een centrale plaats in het inspiratiemagazine ‘Nieuwpoort aan boord’.

Fien Hellebuyck komt in het inspiratiemagazine aan het woord als cultuurmedewerker, ook de andere Nieuwpoortambassadeurs zijn experten in hun vak. Haar mede-Nieuwpoortambassadeurs zijn auteur Luc Filliaert, natuurgids Luc David, fotograaf Bernine Deramoudt en ondernemers Natacha Baert en Wibo Lemmens. Fien Hellebuyck is afkomstig uit Tielt en studeerde aardrijkskunde en geschiedenis met als extra vak kunstgeschiedenis.

“Niet wees erop dat ik aan zee zou komen wonen, maar de liefde voor Benjamin Debruyne heeft me naar hier gebracht. Ik woon hier enorm graag en ben ook blij dat ons zoontje Boaz hier zal kunnen opgroeien. Ik heb hier eigenlijk nog een tweede liefde ontmoet, de stad Nieuwpoort op zich. Ik ben niet van Nieuwpoort afkomstig en dat zorgt ervoor dat ik met veel verwondering en bewondering naar de natuur en de omgeving kan kijken, omdat ik hier niet ben opgegroeid. Voor mensen die hier al hun hele leven wonen, zijn de zee en de duinen een doodgewone zaak, maar voor mij is dat nog steeds iets speciaals”, zegt Fien.

Trots op Lichtfront

Zij is sinds 2014 aan de slag bij de dienst Cultuur en heeft haar overstap nog geen moment beklaagd. “Ik doe mijn job enorm graag. Ik heb in die jaren dat ik hier aan de slag ben al heel wat mooie momenten en evenementen mogen meemaken. Ik ben veel bezig met erfgoed en was ook betrokken bij de herdenking 14-18. Het Lichtfront is iets wat mij enorm is bijgebleven, ik ben trots daaraan meegewerkt te hebben.”

“Het was trouwens ook het eerste echt project waaraan ik mocht meewerken en dat vergeet je niet zo gauw. Vraag me niet wat ik het mooiste project vond, want er zijn er zo veel. Het sociaal-artistiek project Flashback van kunstenaar Rik Delrue vond ik heel geslaagd, ook al omdat het een project is waarmee je mensen doet nadenken over kunst. Beaufort is uiteraard ook heel belangrijk en een meerwaarde voor de stad, maar er zijn zoveel zaken die ik zou kunnen opnoemen”, zegt Fien.

Genieten in Leopold II-park

Niettegenstaande ze dagelijks bezig is met kunst is ze zelf geen creatieve kunstenaar. “Ik laat het liever over aan mensen die het wel kunnen, maar ik kan er wel enorm van genieten. Ik ga enkele malen per week lopen en zelfs op die momenten heb ik oog voor de vele mooie kunstwerkjes die ik voorbijloop in de stad. Ik ben graag buiten en als ik even mijn zinnen wil verzetten, dan ga ik naar het Leopold II-park. Daar kan ik mijn hoofd leegmaken en genieten van de groene omgeving of spelen met mijn zoontje. Er staat trouwens ook een prachtig werk van de Nieuwpoortse kunstenaar Pieter Braecke”, geeft Fien nog mee.

Zij kijkt nu vooral uit naar de kunstmarkt die wordt georganiseerd op 14 augustus. “De kunstmarkt zorgt voor een speciale, gezellige sfeer en toont ook een diversiteit aan kunstvormen. Je voelt er ook de dankbaarheid van de gepassioneerde deelnemende kunstenaars. Nieuwpoort heeft ook dit jaar weer enorm veel te bieden, denk maar aan de buitententoonstelling Paravent op het strand, de Tour Elektriek langs de beschilderde elektriciteitskastjes en Beaufort, om er maar enkele te noemen. In het najaar is er dan nog Kamafront, een uniek project waarbij Kamagurka de Nieuwpoortse bevolking betrekt”, besluit Nieuwpoortambassadeur Fien Hellebuyck.

Het inspiratiemagazine waarin de Nieuwpoortambassadeurs aan het woord komen, is gratis te verkrijgen bij Toerisme Nieuwpoort op het Hendrikaplein.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.