Tussen 200.000 en 300.000 euro. Op zoveel raamt Curd Couckuyt van Domein Vossenberg in Hooglede het verlies van de komende drie weken. "Van de gemeente moeten we de deuren sluiten en alles afgelasten", zucht hij. "De volgende drie weken moet ik 6.000 couverts annuleren. Maart is dé maand van de jaarfeesten van de serviceclubs. Dat zijn ook feesten waar er iets meer uitgegeven wordt. We zijn nu alles aan het opruimen dat klaar stond voor een groot feest van morgen. Tafels ontdekken, eten in de diepvries..."

Straks gaat al het personeel op economische werkloosheid. "De chauffage gaat uit, op één diepvries en frigo na worden alle toestellen afgezet... We hopen op steun. En dat de regels ook voor iedereen gelijk zijn. Dat het niet zoals bij de invoering van de witte kassa is. Na zoveel jaren hebben we wel een buffer, maar ons werkjaar is nu al compleet om zeep."

Schade is niet te overzien

Ook Huis Van Wonterghem uit Kuurne gaat de komende weken in lockdown. "Alle vijftig werknemers blijven thuis, enkel mijn echtgenote Sofie en ik zullen de lopende zaken opvolgen", zegt zaakvoerder Gregory Van Wonterghem. "Hoeveel het verlies bedraagt? De schade is niet te overzien. Mijn vader Marc, die deze zaak oprichtte, belde me deze morgen op: zoon, het is geleden van 1940 dat zoiets gebeurde... Maar we laten onze kop niet hangen. We zijn West-Vlamingen, die straks weer keihard zullen werken om hier bovenop te komen."

(ON/PVH)

Tussen 200.000 en 300.000 euro. Op zoveel raamt Curd Couckuyt van Domein Vossenberg in Hooglede het verlies van de komende drie weken. "Van de gemeente moeten we de deuren sluiten en alles afgelasten", zucht hij. "De volgende drie weken moet ik 6.000 couverts annuleren. Maart is dé maand van de jaarfeesten van de serviceclubs. Dat zijn ook feesten waar er iets meer uitgegeven wordt. We zijn nu alles aan het opruimen dat klaar stond voor een groot feest van morgen. Tafels ontdekken, eten in de diepvries..."Straks gaat al het personeel op economische werkloosheid. "De chauffage gaat uit, op één diepvries en frigo na worden alle toestellen afgezet... We hopen op steun. En dat de regels ook voor iedereen gelijk zijn. Dat het niet zoals bij de invoering van de witte kassa is. Na zoveel jaren hebben we wel een buffer, maar ons werkjaar is nu al compleet om zeep."Ook Huis Van Wonterghem uit Kuurne gaat de komende weken in lockdown. "Alle vijftig werknemers blijven thuis, enkel mijn echtgenote Sofie en ik zullen de lopende zaken opvolgen", zegt zaakvoerder Gregory Van Wonterghem. "Hoeveel het verlies bedraagt? De schade is niet te overzien. Mijn vader Marc, die deze zaak oprichtte, belde me deze morgen op: zoon, het is geleden van 1940 dat zoiets gebeurde... Maar we laten onze kop niet hangen. We zijn West-Vlamingen, die straks weer keihard zullen werken om hier bovenop te komen."(ON/PVH)