Familiehulp en Dominiek Savio Roeselare slaan handen in elkaar

Zittend v.l.n.r. Kimberly Dumarey, Nancy Craeynest; staand v.l.n.r. Pierre Seeuws, Alice Govers, Hilde Pittelion, Natalie Beyls en Eric Van Parys. © SB
Redactie KW

Deze week lanceerden Familiehulp en Dominiek Savio het NAHdine-project, een West-Vlaams zorginitiatief dat mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) extra wil ondersteunen.

Elk jaar worden ongeveer 50.000 Vlamingen getroffen door een NAH. Oorzaken hiervan zijn: ongevallen, herseninfarcten of een hersenbloeding. Bij ongeveer 15.000 is dat letsel blijvend, waardoor ze vaak zorg of gerichte hulp nodig hebben. Met de steun van de Koning Boudewijnstichting slaan Familiehulp en Dominiek Savio de handen in elkaar met de opstart van het project NAHdine. “We willen hen opnieuw meer zelfstandig laten functioneren in hun thuisomgeving, door hen bepaalde handelingen opnieuw aan te leren”, zegt projectcoördinator Kimberley Dumarey van Dominiek Savio. “Dat gaat over huishoudelijke taken, boodschappen doen of het openbaar vervoer nemen.”

Tandemwerking

Vandaag vond een gemeenschappelijke vormings- en inspiratienamiddag plaats voor medewerkers van Familiehulp en Dominiek Savio. “Deelnemers aan dit project worden intensief begeleid door een ergotherapeut van Dominiek Savio en een verzorgende van Familiehulp”, aldus Nancy Craeynest, regiodirecteur bij Familiehulp Roeselare. “Ze gaan bij de mensen thuis langs om trainingssessies te geven en betrekken hen heel nauw bij het proces. We vertrekken steeds vanuit de eigen keuzes, wensen en talenten van de klant of mantelzorger. Het unieke aan dit project is dat onze verzorgenden en de ergotherapeut in tandem werken, waardoor ze hun expertise uit de eerstelijnszorg en de gehandicaptenzorg uitwisselen. Via veelvuldige intervisiemomenten gaan we dit proces nog versterken en vormt de samenwerking een extra troef, zowel voor ons als onze klanten. Het NAHdine-project omvat tien sessies van telkens drie uur.” (KK)

Meer info vind je via nahdine@dominiek-savio.be of bel 0471 324 724

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.