Fairtradestraat in feeststemming

©type=
©type="Seq" annie callewaert (Foto ACK)
Redactie KW

In Diksmuide werden vorig jaar de Kleine en Grote Dijk en de Begijhofstraat feestelijk ingehuldigd als Fairtradestraat. Dit ging gepaard met ‘een dijk van een avondmarkt’. Ook dit jaar stond een fairtrade avondmarkt gepland, maar die kon helaas niet doorgaan.

Om de Fairtrade toch in de aandacht te houden werd door de werkgroep van de straat met Katleen Verhoest, Isabel Claerbout, Adam Verstraete, Tijl Devriendt en Lander Vanslembrouck, samen met de Fairtradetrekkersgroep bestaande uit Patricia Taveirne, Rik Maekelberg en Dirk Laplasse, beslist om met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht toch iets speciaal te doen.

Tijl Devriendt, van Water en Vuur, vertelt: “Het idee kwam er omdat we dit jaar geen avondmarkt konden laten doorgaan. We hopen dat we dat in 2021 wel kunnen en om te mensen warm te houden voor het fairtrade idee, om hen te laten zien dat we er nog altijd zijn en ons nog altijd blijven inzetten. Dus daarom en vooral nu in deze tijd waar heel wat geschenken worden gekocht, vonden we het een goed idee om iets te doen. Onze keuze viel op maretakken. En neen kussen onder de maretak mag niet, maar misschien wel even gezellig babbelen. Waarom dan maretakken, wel daarvoor hoeven geen bomen gerooid te worden, het geeft sfeer en gezelligheid aan de straat en iedereen heeft wel een plaatsje om de maretakken te plaatsen.”

Alle inwoners van de straat deden mee en aan ieder huis zijn maretakken bevestigd. “Meer nog er staan langs de Handzamevaart 4 fairtradeborden waarop via een QR-code alle adressen van de handelaars die vorig jaar op onze markt stonden terug te vinden zijn. Op deze manier willen we mensen ervan bewust maken dat men ook lokaal, duurzaam en fairtrade heel leuke cadeautjes kan kopen” geeft Tijl mee “ daarbij staan ook nog vier kerstbomen verdeeld over de straat, deze zijn volledig versierd door de bewoners van het Begijnhof, die zelf de versieringen maakten en ze in de bomen gingen hangen, wat onze straat een heel gezellige sfeer geeft. De maretakken zijn bekostigd door het stadsbestuur van Diksmuide en wij ( de werkgroep van de straat) , gingen die bij alle inwoners gratis brengen. Iedereen was meteen enthousiast om deel te nemen. Aan iedere maretak is een lint bevestigd met daarop ‘ Wij zijn een Fairtradestraat’. Het is onze hoop en verwachting dat de maretakken zeker tot na nieuwjaar kunnen blijven hangen.”

De handelaars zijn te vinden via de QR-code op de borden die je naar de website van Diksmuide brengen en vandaar kom je op https://www.diksmuide.be/product/3794/dijk-van-een-avondmarkt .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.