Fabien helpt elk weekend slachtoffers watersnood: “We zijn toch nog altijd allemaal Belgen, hé?”

Fabien Pottier trok afgelopen weekend opnieuw naar Wallonië om er de slachtoffers van de overstroming een handje toe te steken en hulpgoederen af te geven. © Peter MAENHOUDT
Gillian Lowyck

De beelden van de overstromingen in Wallonië deze zomer staan op ons collectief netvlies gebrand. Maar ook maanden later zijn de problemen nog niet opgelost. Veel mensen blijven letterlijk in de kou staan, zeker nu met de winter in aantocht. Oostendenaar Fabien Pottier trekt zich het lot van de inwoners hard aan en gaat ieder weekend helpen.

Fabien Pottier (57) uit Oostende is in het dagelijkse leven aan de slag bij scheepswerf IDP. “Ik ga al van kleins af aan naar de Ardennen”, vertelt hij. “Ik heb er echt mijn hart verloren. Soms ga ik een dag over en weer, gewoon om de batterijen even op te laden. Ik ben bovendien ook grote BCO-fan. Zo komt het dat ik heel wat vrienden heb ik de basketsteden Mons, Charleroi, Pepinster… Ze noemen me daar le Flamand le plus wallon”, lacht Fabien.

Toen de straten deze zomer blank stonden in Wallonië, kon Fabien dan ook niet anders dan mee gaan helpen. “In het begin ging ik gewoon naar ginder, niet mee met het Rode Kruis. Ik kocht van alles voor de bewoners en betaalde dat uit eigen zak: waspoeder, shampoo… noem maar op. Toen mijn baas hoorde wat ik deed, mocht ik de bestelwagen van het bedrijf gebruiken. Een geluk, want ik kon natuurlijk die brandstofkosten niet blijven dragen.”

Vrienden verloren

Van zodra Fabien meer kon vervoeren, zette hij een hulpactie op poten. “Ik deed een oproep voor dekens, alles wat mensen konden gebruiken met de winter in aantocht. Uiteindelijk kon ik zo’n 150 dekens en ander gerief gaan uitdelen. Ik ben er al vrienden door verloren. (emotioneel) Ze vragen me dan letterlijk waarom ik die vuile Walen ga helpen. Maar wij zijn nog altijd allemaal Belgen, hé. Of mensen die me vragen hoeveel ik krijg om daar twee dagen te gaan helpen. Niets! Ik doe het gewoon omdat ik me het lot van al die mensen aantrek.”

Ik doe het omdat ik me het lot van die mensen aantrek

“Ik zit nu in een groep vrijwilligers. We krijgen door op welke adressen we mee kunnen helpen. En dan ga ik daar plaaster afkappen en dergelijke. Weet je dat er in al die maanden tijd nog altijd niets veranderd is? Mensen hier in Vlaanderen hebben daar geen besef van, ze denken dat het al gedaan is. Er zijn zelfs bendes actief die de hulpverleners overvallen.”

“Zo lang ik kan gaan, blijf ik dit doen”, zegt Fabien overtuigd. “Zo ga ik elk weekend langs bij een koppel tachtigers in Trooz, een zwaar getroffen gemeente. Zij hebben drie dagen lang op hun dak gezeten. Ik heb altijd wat gerief mee voor hen; ik hoef zelfs niet aan te bellen of te kloppen, ik wandel gewoon binnen. De eerste keer dat ik er kwam dacht ik dat ik de vrouw zou moeten reanimeren, zo overmand door emotie was ze.”

Structurele hulp

Fabien hoopt om enkele grote bouwbedrijven warm te krijgen om steun te bieden aan de getroffen inwoners. “Er zijn heel wat mensen die eens een dag belangeloos gaan helpen, maar met structurele hulp kan er veel meer veranderen. Op 18 december vieren we er Kerstmis. Wie nog kerstspullen heeft liggen, of gelijk welk gerief voor de winter, mag het altijd bezorgen”, geeft Fabien nog mee.

Wie iets wil bijdragen, kan contact opnemen met Fabien op 0494 98 28 92.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.