Autisme houdt Liesbeth (24) niet tegen om concerten te geven voor goede doelen: “Als ik zing, kan ik mijn zorgen even vergeten”

Liesbeth Veranneman bij zaal Club de B in Torhout, waar ze op 1 juni de twee concerten zingt. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Voor Liesbeth Veranneman (24) is het leven tot nu toe niet over rozen gegaan. Autisme, verlatingsangst, een eetstoornis en psychische kwetsbaarheid maken het haar elke dag moeilijk. Gelukkig is er muziek. “Als ik zing, kan ik mijn zorgen even vergeten”, zegt ze. “Plus: ik probeer al zingend goede doelen te steunen, heel concreet ESpoir uit Kortrijk en HabitASS uit Ichtegem. Voor die vzw’s organiseer ik twee concerten op zaterdag 1 juni in Torhout. Ik heb enkele maanden geleden ook de single ‘Wervelwind’ uitgebracht.”

Sinds twee jaar woont Liesbeth zelfstandig in Brugge en dat is, gezien haar problematiek, niet vanzelfsprekend. “Dat betekende voor mij een enorme stap”, zegt ze. “Ik kan gelukkig rekenen op flink wat begeleiding, onder meer door Viro, een Brugs sociaal initiatief voor mensen met nood aan ondersteuning. Sowieso trek ik in de weekends naar mijn ouders in Moorslede, de gemeente waaruit ik afkomstig ben. Zij betekenen heel veel voor mij. Ik heb ook nog een jongere zus Leonie van 21 jaar.”

Zingen over kwetsbaarheid

Het autisme waaraan Liesbeth lijdt, speelde haar als tiener al zwaar parten. “Ik had het van jongs af bijzonder lastig om in groep te functioneren. Dat is nog altijd zo. Ook drukke plaatsen kunnen een hel voor me zijn. Te veel prikkels maken me angstig. Ik voel vaak schrik om verlaten te worden en vul de leegte die ik dan ervaar op door overdadig te eten. Dat gebeurt dwangmatig, ik kan me er moeilijk tegen verzetten. Af en toe heb ik ook de drang om vanuit mijn verlatingsangst de ene sms na de andere naar vrienden of kennissen te sturen. Dan ben ik niet te stoppen.”

“Ik probeer zo eerlijk en zo open mogelijk over mijn problematiek te praten. Zonder iets toe te dekken. Ik wil autisme, eetstoornissen en psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken en uit de taboesfeer halen. Ik wil lotgenoten en anderen die het moeilijk hebben, een hart onder de riem steken. Dat is ook de reden waarom ik een eigen liedje heb geschreven. De tekst van Wervelwind is heel persoonlijk en voor mezelf best wel confronterend. Ik beschrijf mijn eigen kwetsbaarheid en hoe ik ermee omga. De muziek werd gecomponeerd door Lennaert Maes en ik word begeleid door onder andere pianist Didier Deruytter uit Harelbeke, een man aan wie ik veel heb. Ik volg ook zangles bij hem. Hij begrijpt mij. Als ik eens behoefte heb om uit te razen, dan kan dat bij hem.” (glimlacht)

Concerten voor goed doel

Liesbeth zingt bij manier van spreken al van in de moederschoot. “Als peuter kende ik eenvoudige liedjes en in de basisschool van Moorslede, die nu vbs De Bunderboog heet, werd ik lid van het koor ‘t Klein Gezang. Sinds het secundair onderwijs zing ik in mijn eentje. Opnieuw in een koor zingen, of eventueel in een band, zit er voor mij niet in. Dat zou te veel drukte om me heen zijn en dus te belastend worden.”

“Ik wil lotgenoten en anderen die het moeilijk hebben, een hart onder de riem steken”

“Ik heb al een aantal keer voor familie en vrienden opgetreden. Vreemd genoeg ben ik dan niet of nauwelijks bang of nerveus. Als ik zing, kruip ik als het ware in het liedje en kan ik 100% mezelf zijn. Muziek is mijn leven. Zingen helpt me door de moeilijke periodes heen. Mijn single Wervelwind heb ik, verwijzend naar mijn voor- en familienaam, onder het pseudoniem LiVe uitgebracht. Behalve dat ene liedje heb ik geen andere eigen nummers. Ik breng tijdens mijn optredens dus covers, niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels en het Frans. Zowel luisterliedjes als uptemponummers. Tijdens de concerten op 1 juni in Torhout zal ik, met tussenin een pauze, telkens tweemaal een halfuur zingen, aan de piano begeleid door Didier Deruytter. Er zijn optredens om 15 uur en om 20 uur, beide in zaal Club de B. De toegangsprijs bedraagt 10 euro.”

Dank aan ouders

“De single Wervelwind is eveneens te koop voor 10 euro en dit sinds het najaar. We hebben al heel wat exemplaren van het cd’tje aan de man gebracht. Het liedje werd opgenomen in de Closed Session Studio in Roeselare. Didier zorgde samen met enkele andere muzikanten voor de begeleiding. Mijn ouders staan pal achter wat ik voor de goede doelen onderneem. Ze werken altijd hard mee als ik een initiatief neem. Ze zijn mijn steun en toeverlaat. We hebben ook al met succes een wijnverkoop georganiseerd. Allemaal voor de twee goede doelen die mij na aan het hart liggen.”

Autisme en eetstoornissen

De eerste van de twee vzw’s waarvoor Liesbeth zich inspant, is HabitASS, waarbij ASS staat voor Autismespectrumstoornis. Die vereniging heeft haar uitvalsbasis in Ichtegem. “Het gaat om een groep ouders van jongvolwassenen met ASS en een psychische kwetsbaarheid”, vertelt Liesbeth. “Het doel is aangepaste, betaalbare huisvesting realiseren voor de genoemde groep. Er wordt uitgegaan van zorg op maat, aandacht voor persoonlijke noden en het stimuleren van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. De vzw zou graag een tiental woonunits realiseren in Varsenare. Met de mogelijkheid tot ondersteuning en begeleiding, want mensen met ASS hebben nu eenmaal beperkingen op sociaal en communicatief vlak. Voor een aantal van hen is volledig zelfstandig wonen helaas niet haalbaar.”

“De tweede vzw die ik wil steunen en die me heel dierbaar is, heet ESpoir, waarbij ES verwijst naar EetStoornissen. Ik heb er al vaak contact mee gehad. De vereniging heeft een open huis dicht bij het station in Kortrijk, opgericht voor wie met een eetstoornis kampt. Het is een laagdrempelig initiatief. Je kunt er zomaar binnenlopen voor een babbel, er worden activiteiten en retraites georganiseerd, je ontmoet er lotgenoten, enzovoort. ESpoir gaat er sterk vanuit dat het mogelijk is om te genezen van een eetstoornis en om te leren hoe je weer van jezelf kunt houden. Een van de dragende krachten is diëtiste Lotte De Clercq.”