Export Drive wil Azië veroveren met lokale Belgische bieren

Estéban Thienpondt en Andreas Baetens koesteren grote ambities.© Davy Coghe
Estéban Thienpondt en Andreas Baetens koesteren grote ambities.© Davy Coghe
Redactie KW

Export Drive is een gloednieuw West-Vlaamse bedrijf dat gericht is op de export van Belgisch ‘craft bier’ naar Azië. Oprichters Andreas Baetens (25) en Estéban Thienpondt (26) willen de Aziatische biermarkt veroveren en de Aziaten laten kennismaken met tal van unieke Belgische bieren.

Bier, de trots van België is niet zomaar opgenomen als Unesco-werelderfgoed. In België is bier brouwen een eeuwenoude traditie en de afgelopen jaren is de vraag naar craft bier sterk toegenomen. Craft beer is bier dat op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen door kleine onafhankelijke brouwerijen. De missie van Export Drive is heel duidelijk: het wil de Aziatische markt laten proeven van Belgisch craft bier.

“België heeft heel wat pareltjes die ontdekt kunnen worden, maar soms is de weg naar Azië voor kleine brouwerijen een stap te ver”, volgens Andreas Baetens. “Azië is nochtans de perfecte markt om te exporteren, craft bier wordt daar namelijk aangezien als hip en exotisch.”

Liefde voor lokale bieren

De mannen zijn eigenlijk toevallig met hun bedrijfje gestart. “Estéban kwam enkele maanden geleden spontaan met de vraag of ik het niet zag zitten om rond bierexport iets te doen”, aldus Andreas. “Ik heb geen seconde getwijfeld. We zijn die dag al gestart met het uitwerken van ons idee. Ik heb net mijn master in de rechten succesvol afgerond en Estéban zijn vader kent de Aziatische markt goed.”

“Hij werkt namelijk in de houtsector en exporteert bomen naar Azië. Wij hebben een grote liefde voor lokale bieren en vullen elkaar perfect aan.”

Momenteel heeft Export Drive tien verschillende biersoorten in het gamma, waarvoor het onder andere samenwerkt met drie West-Vlaamse brouwers.

“We willen de Aziatische markt laten kennismaken met een unieke bierervaring. Al onze bieren zijn zorgvuldig uitgekozen en hebben elk hun unieke stijl én smaak. We blijven tevens op zoek naar nieuwe biersoorten die ons assortiment kunnen aanvullen. Een nauwe samenwerking met de brouwers is heel belangrijk. In tegenstelling tot de commerciële grote brouwerijen merk je dat de brouwers van craft bier hun hart en ziel steken in het brouwen. Zo willen wij hen de kans bieden om hun bieren te lanceren op een grotere schaal.”

Lokale Chinese agent

“Het leuke is dat wij zelf onze bieren kunnen uitkiezen. Ons aanbod is het resultaat van een grondige selectie waarbij veel van de bieren een eigen verhaal hebben en al tal van prijzen hebben gewonnen. Wij hebben ook het geluk en genoegen dat de biersommeliers van de Bruges Beer Experience ( het biermuseum van Brugge, red.) ons hierin willen helpen en de nodige tips en tricks meegeven.”

Het duo heeft ook nauw contact met China. “Via wekelijkse videomeetings met onze lokale Chinese agent die ons de cultuur en de wetgeving beter leert kennen en ook de nodige contacten heeft in de groothandel waarnaar we onze bieren kunnen leveren.”

Estéban en Andreas zijn ook volop bezig met een project rond Belgische gin en rum dat ze in de toekomst ook zullen exporteren naar Azië. “Het uiteindelijke doel is om op alle continenten actief te zijn”, stellen ze ambitieus.

Info: Export Drive, Uytdreve 46 in Varsenare, exportdrive.eu

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.