EXCLUSIEF Terreurdreiging: niet alle politiezones halen foto’s van hun agenten van het internet
“Ik ben politieambtenaar van beroep en wil sinds de recente gebeurtenissen alle links naar mezelf, mijn gezin en familie weg.” Een politieagente contacteerde onze redactie om een artikel uit 2013 van onze website kw.be te halen. De vrouw voelt zich bedreigd door de recente terreurgolf. Maar hoe zit het met die honderden andere agenten in onze provincie?
Onze redactie surfte langs de 19 politiezones van West-Vlaanderen om te ontdekken welke politiegegevens online staan. Soms vind je niets, soms de naam, de foto tot zelfs hun gsm-nummer. Eén ding is duidelijk: iedere politiezone reageert anders op de terreurdreiging.
Een heikel punt zijn de foto’s van de agenten op de website van de diverse politiezones staan. Volgens sommigen komt de veiligheid van de agent in kwestie daarmee in gevaar. Anderen denken dan weer dat zoiets geen kwaad kan. Zowel in politiezone het Houtsche als politiezone Kouter zijn de foto’s weggehaald. Bij politiezone Middelkerke zien ze het gevaar er niet van in. “Aangezien dienstverlening naar de bevolking nog steeds heel belangrijk is, laten wij foto’s en namen op de website staan. Zolang er ook geen concrete dreiging is, vinden wij het niet noodzakelijk om die weg te halen. De burgers moeten nog weten dat ze kunnen geholpen worden”, zegt adjunct van de lokale opsporingsdienst Stijn Popeye.
“Zolang er geen concrete dreiging is, blijven de foto’s online”
Nu de terreurdreiging ook in België onder de mensen is, nemen de meeste politiekorpsen ook extra maatregelen. “Geen commentaar”, klinkt het uit het kamp van Middelkerke en Damme/Knokke. “Wij communiceren absoluut niet over de maatregelen. Geen sprake van. Het zou dom zijn om over veiligheidsmaatregelen te berichten”, zegt woordvoerder van politiezone Blankenberge/ Zuienkerke, Denoyette. In het Houtsche wordt een strenge toegangscontrole gehouden. “Iedereen die het gebouw binnen wil, wordt gecontroleerd en gescreend”, zegt het kabinet van korpschef Eddy Van Daele. “Eenmaal je het gebouw binnen bent, krijg je een badge. Daarmee kunnen we zien wie er allemaal rondloopt in het gebouw. Daarnaast sluit het commissariaat voortaan om 17u en is het de zaterdagvoormiddag niet meer open.”
Geen prikacties rond alcoholcontroles meer
Ook in politiezone Kouter nemen ze extra maatregelen. “De prikacties rond de alcoholcontroles doen we voorlopig niet meer”, zegt persverantwoordelijke Annemie Wittesaele. Grootschalige controles gaan we daarentegen niet uit de weg. Daarnaast houden de agenten ook geen schooltoezicht meer. We plaatsen geen politie meer aan de scholen om de kinderen de baan te laten oversteken.” Sociale media spelen ook een rol bij terreurdreiging. In hoeverre kan een agent zich nog bekend maken op Facebook of Twitter? “De agenten worden aangewezen om discreet te zijn, maar dit niet alleen in tijden van dreiging. In het algemeen moet er discretie aan de dag gelegd worden”, zegt woordvoerster van politiezone Damme/Knokke, Isolde Van Eenooghe. Ook de andere politiezones delen die mening. De agenten worden vooral aangewezen om discreet te zijn, maar het is en blijft een persoonlijke keuze.
Woon-werkverkeer in burgerkledij
Hebben de agenten tot slot zelf geen schrik om over straat te lopen ? Ook daar verschilt het van politiekorps tot politiekorps. In politiezone Middelkerke blijven ze nuchter. “Iedereen is realistisch genoeg om te weten dat hier nog geen echte dreiging bestaat. Mensen zouden beter gewoon hun job doen zoals vroeger”, zegt Stijn Popeye. Bij politiezone het Houtsche zijn er echter op hun hoede. “Er heerst geen angst, maar wel alertheid. Er is geen schrik dat de agenten elk moment worden neergeschoten. We vragen de agenten wel om hun dienstverplaatsingen van en naar het werk in burgerkledij te doen en pas daarna hun uniform aan te trekken. Mits een schriftelijke aanvraag kunnen agenten ook hun dienstwapen mee naar huis nemen. Verder wordt de dienstwagen het liefst zoveel mogelijk uit het zicht gehouden en op de binnenplaats geparkeerd”, aldus het kabinet van korpschef Eddy van Daele.
“Agenten mogen hun dienstwapen meenemen naar huis”
Facebookpagina geblokkeerd
Bij politiezone Gaver werd in het korps beslist om geen uitspraken te doen over extra veiligheidsmaatregelen door de verhoogde terreurdreiging. Bij politiezone Polder werden de foto’s van de agenten die dat wensten van de website gehaald. Dat zegt korpschef Marc Van Eecke. “Sommige van onze wijken hadden ook een eigen facebook-pagina. Die hebben we voorlopig geblokkeerd.” Nog volgens de korpschef voelen de agenten zich niet onveilig door hun opvallend uniform. “Ze dragen dan ook een kogelwerend vest, een dienstwapen en worden altijd per twee op pad gestuurd. Bovendien mag onze dienstverlening naar de burgers toe niet lijden onder die verhoogde terreurdreiging”, besluit Van Eecke.
Bijposten in weekend gesloten
Ook bij politiezone Riho hebben ze hun maatregelen genomen. Voor de veiligheid van de agenten werden de foto’s voorlopig van hun website gehaald. “Ook zijn onze bijposten in het weekend gesloten”, zegt korpschef Curd Neyrinck. Volgens de korpschef voelen de agenten zich wel nog veilig in hun uniform. “Ze zijn natuurlijk wel alert door wat er in Verviers is gebeurd, maar angst hebben ze niet.” Aan de infrastructuur wordt er alleszins niets gewijzigd. “Het is nu al onmogelijk om met een auto door te rijden tot aan het gebouw. Als we op gebied van infrastructuur nog maatregelen moeten nemen, moeten we de Roeselaarse Botermarkt afsluiten. Dat is uiteraard onmogelijk.” Op gebied van sociale media wordt er aan het personeel gevraagd voorzichtig te zijn met wat ze op Facebook of Twitter plaatsen.
Volledige website geblokkeerd
“Eerst hebben we de foto’s van de site gehaald, daarna de namen om vervolgens voor alle zekerheid toch maar heel de website momenteel van het net te halen. We hebben onze pagina voorlopig verborgen tot de terreurdreiging is gaan liggen”, zegt persofficier Michaël Vandenheede van politiezone MIRA. De fanpagina op facebook blijft voorlopig wel bestaan. “Mensen die ons nodig hebben kunnen ons nog steeds bereiken via het noodnummer 101”, besluit Vandenheede.
Politiezone MIRA haalde eerst foto’s offline, daarna de namen om dan maar meteen de volledige website offline te halen.
Bij politiezone Midow zijn de maatregelen misschien wel het sterkst. “We hebben uit voorzorg onze site volledig offline gehaald en onze agenten mogen hun wapen meenemen naar huis indien zij dat wensen”, zegt korpschef Etienne Coupé. “Ook moeten onze agenten in team werken. Alleen komen ze nooit de baan op. Daardoor kunnen we wel bij minder scholen toezicht houden. Ook zijn de kleinere verkeersacties voorlopig opgeschort.” Wat sociale media betreft vraagt Coupé zijn personeel op te letten. De korpschef denkt dat er voorlopig nog geen angst is in de rangen van de politie. “Iedereen is uiteraard wel alert”, besluit Coupé.
Hieronder een overzicht van de gegevens van de agenten die je op de websites en sociale media van de politiezones kan vinden, alsook de extra maatregelen die ze namen. Een ‘x’ staat voor ‘aanwezig’.
(DS/BD/mlt/foto belga)
Overheid
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier