Ex-profrenner Eddy Cael wordt zaterdag 75: “Blij verrast door affiches en bezoek”

De 75-jarige Eddy Cael poseert fier met zijn ingekaderde foto. Echtgenote Anne-Marie Reberez ontving een geschenkenmand. We bemerken de leden van de werkgroep v.l.n.r.: Bo Decramer, burgemeester Youro Casier, Renzo Demeulenaere en schepen Geert Bossuyt. © LVW
Redactie KW

Gewezen profrenner Eddy Cael wordt zaterdag 75 jaar en werd de afgelopen dagen verrast met affiches aan diverse huizen en handelszaken. Een beperkte delegatie belde vrijdag aan bij hem thuis en ook dat was een verrassing. Op zijn verjaardag treedt dochter Stephanie in Beringen in het huwelijk. Tweemaal feest dus.

Als ploegmaat werd Eddy Cael enorm gewaardeerd door kampioenen als Freddy Maertens, Herman Van Springel en Walter Godefroot. Hij was beroepsrenner van 1970 tot 1981. Op veel plaatsen in de Tabaksstad hangen affiches met gelukwensen voor ‘onze Eddy’. “Toen ik donderdagmorgen naar de brievenbus liep, zag ik bij de buren die affiches hangen en had ik meteen door dat er iets niet klopte”, zegt Eddy.

“Dat burgemeester Youro Casier en schepen van Sport Geert Bossuyt als verrassing zouden komen aanbellen, wist ik totaal niet. Blijkbaar mijn dochter wel. (lacht) Het was alvast een aangenaam moment. Het doet deugd dat Wervik me niet vergeet. Het wielrennen volg ik op televisie. Door het coronavirus is het een heel raar seizoen. Maar ik heb wel al mooie koersen gezien. Wat me opvalt, is dat er zeer aanvallend wordt gekoerst. Zowel tijdens de klassiekers, de Tour als nu de Giro en Vuelta.”

Eddy Cael groeide op in Kruiseke. De ouderlijke woning bevindt zich in de Hoge Bossenstraat. Het kroostrijk gezin bestond uit één dochter en vijf zonen. De broers hebben allemaal gekoerst, waarvan de oudste broer Freddy slechts één jaar. Eddy Cael is gehuwd met Anne-Marie Rébérez. Hij werkte eerst zeven jaar bij fietsen Novy in Kortrijk. Nadat hij stopte als profrenner, was hij meer dan twintig jaar vrachtwagenchauffeur voor de zetelfabriek Confortluxe. Eddy nam tweemaal deel aan de Ronde van Frankrijk. Hij reed ook de Ronde van Spanje en alle klassiekers. Van Milaan-Sanremo in het begin van het seizoen tot de Ronde van Lombardije helemaal op het einde van het seizoen. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier