Erfgoedlab in Damme opgestart

© (Foto Davy Coghe)
Piet De Ville

In de historische hospitaalsite in Damme werd vrijdagavond de eerste expositie van het Erfgoedlab officieel geopend. Het gaat om een samenwerking tussen Damme en Brugge waarbij de focus ligt op de rijke erfgoedcollectie. Ook het gebouw zelf wordt in de kijker gezet.

Na een intense voorbereidingsfase door coördinator Mariebelle Deceuninck en haar team en het gebruiksklaar maken van de oude gebouwen is het grote publiek nu welkom om de eerste expositie van het Erfgoedlab te ontdekken. Er werd een selectie gemaakt uit de rijke erfgoedcollectie van het Sint-Janshospitaal en door de samenwerking met Stad Brugge kon ook geput worden uit de immense Brugse erfgoedcollecties.

“Rode draad doorheen de belevingsexpositie is gastvrijheid en solidariteit. De site heeft namelijk een rijke geschiedenis als hospitaal, rusthuis en opvangplaats voor reizigers, armen en zieken die terug gaat tot de dertiende eeuw”, verduidelijkte Dams burgemeester Joachim Coens (CD&V). “Deze expositie vormt een boeiende hotspot van interactie tussen verleden, heden en toekomst. Bij het bezoek zul je opmerken dat er bepaalde ingrepen gedaan werden om het gebouw nog een extra dimensie te geven. Zo werd bijvoorbeeld de prachtige monumentale zolder zichtbaar gemaakt.”

Namens Stad Brugge kwam schepen van Toerisme Philip Pierins (Vooruit) langs om de expositie te openen. “Deze tentoonstelling vormt de bekroning van het eerste jaar intense culturele samenwerking tussen Brugge en Damme”, zei schepen Pierins.”We hebben graag geput uit de rijke Brugse Erfgoedcollectie om bij te dragen tot dit Erfgoedlab. Als schepen van Toerisme vind ik het ook belangrijk dat er steeds een regionale verhaallijn gebracht wordt rond de tentoongestelde objecten.”

Het Erfgoedlab zet sterk in op wisselwerking tussen de objecten en de bezoekers. Zo zijn een aantal oude rusthuiskamertjes ingericht tot intieme plekjes waar één object waar een bijzonder verhaal achter zit centraal wordt gesteld. Zoals bijvoorbeeld een collectekoffer met twee sleutelgaten. Die moet de bezoeker dan laten nadenken over solidariteit en vertrouwen. De expositie van het Erfgoedlab is nog te bezoeken tot en met zondag 5 september.

Alle praktische info: https://www.visitdamme.be/erfgoedlab

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.