Emiel Desmyter uit Elverdinge als AFS-student op uitwissing in Brazilië

Emiel poseert bij Foz D'Iguazu, de bekende watervallen met 'gastmoeder Marli'. © RLa
Redactie KW

Emiel Desmyter (17), leerling aan het Sint-Janscollege in Poperinge, verblijft nog tot 22 november als AFS-student in Brazilië. “Brazilianen zijn open en hartelijke mensen met hechte familiebanden”, weet Emiel te melden.

Emiel (17) is de zoon van Geert en Els Depauw en woont samen met zussen Lara en Hermien langs de Sint-Pieterstraat. In het Sint-Janscollege in Poperinge volgt hij de richting wetenschappen-wiskunde. “Ik ben ook leider bij de Chiro in Vlamertinge. In het kader van een uitwisselingproject met AFS ben ik naar Brazilië vertrokken. AFS is een non-profitorganisatie die zich met studenten, gezinnen en vrijwilligers inzet voor een meer rechtvaardige en vreedzame wereld via intercultureel leren en uitwisseling. Het is een vzw die interculturele programma’s organiseert over de hele wereld.”

“Gedurende enkele maanden maak je deel uit van een nieuwe familie in een ander land”

“De internationale vrijwilligers bieden mogelijkheden aan om mensen kennis, vaardigheden en begrip bij te brengen voor een betere en meer vredevolle wereld. AFS Vlaanderen is opgedeeld in comités. Onze regio behoort tot het comité van Kortrijk, Ieper en Poperinge, of kortweg Comite KIP”, legt Emiel uit.

Gastfamilie

Tijdens de uitwisseling verblijven de vrijwilligers bij een gastfamilie. “Mijn gastouders, Edilson en Marli, hebben een zoon en dochter, Matheus en Heidi, mijn gastbroer en -zus. Je maakt deel uit van een nieuwe familie in een ander land, je geniet van nieuwe tradities en je neemt de tijd om gedurende een periode van drie maanden tot een jaar meer inzicht te krijgen en je te verdiepen in andere culturen en religies”, vertelt Emiel. “Brazilianen zijn open en hartelijke mensen met hechte familiebanden. In een typisch Braziliaans gezin gaan beide ouders werken en zorgt de vrouw voor de kinderen en het huishouden. De kinderen helpen een handje mee in de huishoudelijke taken. De ouders zijn zeer beschermend voor hun kinderen, vooral voor meisjes. Jongens zullen bijvoorbeeld minder strikte regels hebben om uit te gaan dan meisjes. De ouders willen graag weten waar hun kinderen naartoe gaan en met wie.”

Landbouw

“Tijdens de uitwisseling leer je vooral de cultuur van het land, de taal en de mensen kennen. In Brazilië spreken ze Portugees, wat al aardig lukt”, lacht Emiel. “Ik verblijf in de stad Dourados in Brazilië, in grootte vergelijkbaar met Gent. De stad is gelegen in de provincie Mato Grosso do Sul, die dan wel weer tien maal groter is dan gans België. De stad ligt op zo’n 100 km verwijderd van de grens met Paraguay, in het centraal-westen van Brazilië. Deze streek is vooral gekend voor de landbouw”, aldus nog Emiel.

In Dourados verblijven er vier AFS-studenten: twee uit Thailand, een Italiaanse en Emiel. “De mensen hier zijn zeer open, vriendelijk en zeer geïnteresseerd in nieuwe culturen en mensen”, besluit Emiel, die nog in Brazilië verblijft tot 22 november. (RLa)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier