Els Debevere is tien jaar stadsbeiaardier

Els Debevere is tien jaar stadsbeiaardier. Om deze verjaardag te vieren, stelde ze een feestelijk concertprogramma samen.

Els Debevere nam een eigen album op. © IV

In januari 2005 stelde het stadsbestuur Els Debevere als stadsbeiaardier aan. Een feestelijk zomerprogramma wil deze verjaardag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het begint op zaterdag 23 mei met een dubbelconcert met de beiaard en de fanfare. Die avond speelt ze Bronzen Piano op de mobiele beiaard. Samen met de Koninklijke Katholieke Fanfare wordt er voor een avondvullend programma met leuke, ernstige, verrassende en aangename muziek voor jong en minder jong gezorgd.

Een tweede luik vindt plaats op donderdag 11 juni om 19 uur met een dubbele voorstelling. Het West-Vlaamse beiaardboekje, met alle beiaardconcerten in onze provincie, en Els’ album ‘Con Carillon Novus Portus’ worden gepresenteerd. Dankzij de restauratie kregen de klokken een mooiere klank en samen met tien jaar beiaardierschap vond Els dit een uitstekende gelegenheid om een cd op te nemen. Ze kreeg financiële steun van het stadsbestuur en ook de firma Clock-o-matic en de Verenigde Handelaars Nieuwpoort-Stad gaven een duwtje in de rug. De cd kost 15 euro.

De wekelijkse avondconcerten op woensdag om 20 uur zijn deze zomer in vrouwenhanden. Iedere week bespeelt een beiaardierster de beiaard. Ze komen uit ons land, maar ook uit Nederland, Frankrijk en Amerika. De beiaardiersters zijn telkens op een scherm beneden in de toren te zien. Het slotconcert vindt plaats op zaterdag 12 september om 19.30 op het marktplein. Het programma bestaat uit een samenwerking tussen Els Debevere, de Nieuwpoort Concertband en balletschool Allanah Weranga. Zij zorgen voor dans op orkest- en beiaardmuziek.

(DCR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.