Eeuwelinge Elza Damme uit Oostkamp vormt samen met haar Maurits (101) oudste koppel van België

Elza en Maurits, samen met hun kinderen en een delegatie van het gemeentebestuur. © GST
Redactie KW

Op zaterdag 23 april vierde Elza Damme, samen met haar kinderen, haar honderdste verjaardag. Samen met haar echtgenoot Maurits (101) vormt ze het oudste koppel van België.

Elza Damme werd geboren in Veldegem op 23 april 1922 en groeide op in een gezin van 7 kinderen, 5 meisjes en 2 jongens, in Zedelgem. Ze werkte in de fietsenfabriek Flandria in Zedelgem als inpakster. Daar leerde ze ook haar echtgenoot Maurits Jonckheere leerde. Op 5 december 1942, tijdens de oorlog, trouwden ze in het noodkerkje dat zich binnen de muren van de fabriek bevond.

Maurits bouwde in 1948 ook zelf hun huis in de Magerhillestraat in Zedelgem waar ze 72 jaar lang woonden. Eenmaal de woning afgewerkt was, werd dochter Betty geboren en vijf jaar later dochter Karin. Betty woont met echtgenoot Gerard Droissart in Sint-Kruis en Karin met echtgenoot Roger Debel in Oostkamp. Er zijn drie kleinkinderen: Wim, Fanny en Davy. Kleindochter Fanny zorgde voor twee achterkleinkinderen: Tiago en Mauro.

Bloementuin

De grote passie van Elza was genieten van de mooie bloemen in de tuin en dagelijks een lekkere maaltijd bereiden met verse groenten uit de perfect onderhouden moestuin van Maurits. Verder ook fietstochtjes maken en een jaarlijks reisje met de auto naar de bergen in Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. Af en toe een kaartje leggen met broers en zussen was de perfecte ontspanning. Iets dat het koppel nu nog altijd doet in de namiddag.

Elza verwende ook graag haar kleinkinderen die ze regelmatig van school afhaalde en dan verraste met allerlei lekkers. Ze kon er ook van genieten om ze te zien ravotten in de grote tuin en het ‘bos’. Met hulp van de kinderen wonen Elza en Maurits nog altijd zelfstandig in een serviceflat, verbonden aan Sint-Jozef in Oostkamp. Ze zorgen nog zelf voor hun ontbijt en avondmaal, ‘s middags wordt een warme dagschotel aan huis geleverd.

79 jaar getrouwd

Nu Elza ook als eeuweling door het leven gaat, mogen ze zich ook als oudste koppel van België noemen. Nu zijn ze 79 jaar gehuwd en samen met de familie hopen ze in december hun 80ste huwelijksverjaardag te mogen vieren. Maar eerst nog verder samen genieten van elke dag. (GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier