Eethuis Caffien opent op 1 juli in Ingelmunster

Fien in Eethuis Caffien waar de renovatiewerken nog volop bezig zijn. © FODI
Redactie KW

Op woensdag 1 juli opent Fien Pollie officieel de deuren van haar Eethuis Caffien in de Stationsstraat 8, waar vroeger De Vrijdagmarkt was. Fien woont in Harelbeke, maar ze wilde enkel en alleen in Ingelmunster een zaak beginnen.

Fien – op 2 juli wordt ze 30 – is de oudste dochter van fotograaf Bart Pollie uit de Bruggestraat en Kathy Vanthournout uit de Heirweg-Zuid. Haar zus Flore werkt als kinesitherapeute bij Barbara Verstraete in de Handelsstraat. Fien is vier jaar samen met Matthieu Grymonprez.

“Ik volgde de liefde en trok naar Harelbeke, waar mijn partner vandaan komt en waar we ondertussen samenwonen”, vertelt ze. Fien geeft les aan het tweede leerjaar in De Wegwijzer in Dentergem. Vroeger doorliep ze alle leeftijdscategorieën van de scouts. Ze werkte ook als vrijwilligster in Jeugdhuis Kontrabas. 15 jaar werkte Fien als jobstudente en flexi-jobber in De Verbeeelding langs de Zeedijk in Oostduinkerke. “Tijdens de vakanties en in het weekend was ik er actief. Daar is mijn passie voor de horeca ook ontstaan. Ik heb nu de leeftijd om de sprong te wagen en een nieuwe uitdaging aan te gaan”, vertelt ze.

Cursus

Fien stapt niet onbezonnen in dit avontuur. “Ik ben er toch al een drietal jaar mee bezig. Ik volgde een cursus restauranthouder bij Syntra en werkte een tijdje in de Vesper in Kortrijk om ervaring op te doen. Daarnaast zocht ik een jaar naar een geschikt pand. Ik wilde enkel en alleen maar in Ingelmunster iets uitbouwen. Ik groeide hier op, zat hier in het verenigingsleven en ken de economische markt hier goed“, zegt Fien.

“We hebben verschillende panden overwogen. Panden die nog helemaal te renoveren waren of bestaande panden die we konden overnemen. In januari kregen we bericht dat de Vrijdagmarkt te huur kwam. Op 5 januari zijn we eraan begonnen. Op 1 april ontvingen we dan de sleutel en zijn we ook gestart met verbouwen.”

Normaal was het voorzien om eind mei te openen, maar dat was buiten de coronacrisis gerekend. Dat was wel even schrikken. Vooral omdat ik al mijn ontslag had gegeven bij mijn huidige werkgever en mijn inkomen wegviel. Gelukkig is het niet zo’n groot drama geworden. We deden verder met de renovatie en nu gaan we één maand later open.”

Fien wil in Caffien met een volledige nieuwe lei beginnen. Daarom krijgt de zaak een nieuwe naam en krijgt het interieur eveneens een nieuwe look. “De zaak heet Eethuis Caffien. We gingen aan de slag met de kern van onze zaak: koffie en bier. Café staat voor koffie in het Frans, maar ook voor een biercafé. Daar voegden we mijn voornaam aan toe. Zo ontstond Caffien. Eethuis maakt ook duidelijk dat we lekkere gerechten serveren”, glundert Fien.

Lokale producten

“We zetten in op verse, lokale en – waar het kan – biologische producten. Er komen zelfgemaakte ice-teas en limonades. De bierkaart zal bestaan uit lokale bieren van kleine en middelgrote brouwerijen, die nog niet zo bekend maar wel heerlijk zijn. Voor het ijs werken we samen met Cachet uit de Bruggestraat. Room, boter, koffie enzovoort komen ook van lokale partners.”

Qua eten proberen we klassiekers te pimpen met een hedendaagse toets. Een croque-monsieur zal je niet vinden, maar bijvoorbeeld wel een ciabatta met lokale kaas. Onze burgers zijn speciale burgers. Welke? Ah, die moet je dan eens komen proeven”, glimlacht Fien. “Elke dag van de week kunnen de mensen komen lunchen en genieten van koffie met vers gebak. Elke donderdag- en vrijdagavond kunnen ze proeven van tapas en de rest van de menukaart of gewoon gezellig iets drinken.”

Caffien zal enkel geopend zijn tijdens de week en niet tijdens het weekend. “Dit eethuis is mijn droom. Ik sleurde mijn vriend daarin mee. Hij doet zijn job als schrijnwerker heel graag. Hij steunt mij, maar we spraken af om de weekends samen door te brengen. Ik doe dus enkel van maandag tot vrijdag open. Zijn er in het weekend hier festiviteiten, dan gaan we onze openingsuren uitzonderlijk wel aanpassen, zoals voor de kermis en/of wedstrijden van de Rode Duivels.”

Info: Eethuis Caffien, 0487 53 69 81.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.