https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eerste vaccins vanaf maandag verdeeld, West-Vlaanderen wellicht pas na Nieuwjaar aan de beurt

De eerste Pfizer-vaccins zullen vanaf maandag over drie woonzorgcentra worden verdeeld.©DAVID PINTENS BELGA
De eerste Pfizer-vaccins zullen vanaf maandag over drie woonzorgcentra worden verdeeld.©DAVID PINTENS BELGA
Olaf Verhaeghe

UZ Leuven start op maandag 28 december met het verdelen van coronavaccins over drie woonzorgcentra in België. Daarvoor krijgt het ziekenhuis alvast 10.000 vaccins ter beschikking van Pfizer. De West-Vlaamse woonzorgcentra zullen nog wat langer geduld moeten oefenen, zeker tot na Nieuwjaar.

Drie woonzorgcentra, één in Vlaanderen, één in Brussel en één in Wallonië, krijgen maandag 28 december de eerste symbolische coronavaccins geleverd. Voor Vlaanderen gaat het om woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs-Sint-Amands, waar ook de productie van de Pfizer-vaccins plaatsvindt. UZ Leuven zal instaan voor de verdeling van de vaccins naar de drie centra.

“Het ontdooien zal twee tot drie dagen in beslag nemen”, vertelt Thomas De Rijdt, diensthoofd ziekenhuisapotheek UZ Leuven. “Daarna blijven de vaccins nog vijf dagen goed. Het invriezen en ontdooien is niet de meest heikele stap. We moeten vooral toekijken op de planning: de noden van de woonzorgcentra moeten we afstemmen op de capaciteit van de apotheek en de transportfirma. Het allerbelangrijkste is om geen vaccin te verspillen.”

Het ziekenhuis heeft alvast 10.000 vaccins ter beschikking gekregen van Pfizer. Zaterdag komen die vaccins aan in Leuven. Maximum 500 daarvan worden in de drie centra toegediend, de rest wordt vanaf 5 januari verder verspreid over Vlaams-Brabant. UZ Leuven is een van de 41 Belgische hubziekenhuizen die zal instaan voor de verdeling van de vaccins naar de woonzorgcentra.

West-Vlaanderen na Nieuwjaar

In West-Vlaanderen staan het AZ Delta in Roeselare, AZ Sint-Jan in Brugge en AZ Groeninge in Kortrijk in voor de bewaring en verdeling van de vaccins. Wanneer de West-Vlaamse woonzorgcentra kunnen starten met de inenting van bewoners en personeelsleden is voorlopig nog niet helemaal duidelijk.

Wellicht zal die vaccinatie pas na Nieuwjaar kunnen beginnen. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gaf dinsdagmiddag bij Radio 1 aan dat naast de grootte van de woonzorgcentra – hoe meer bewoners, hoe eerder de vaccinatie – ook het aantal coronabesmettingen een rol speelt. Zo zal een woonzorgcentra zeker twee weken coronavrij moeten zijn.

96-jarige Jos is de allereerste

Intussen is wel bepaald wie maandag als eerste in ons land het vaccin krijgt toegediend. Dinsdag maakte het gemeentebestuur van Puurs-Sint-Amands bekend dat de 96-jarige Jos Hermans van het woonzorgcentrum Sint-Pieter het vaccin van Pfizer-BioNTech mag krijgen. “Als kleine gemeente zijn we blij dat we tweemaal goed nieuws hebben gebracht de afgelopen maanden: eerst de aankondiging dat Pfizer het vaccin zou produceren in Puurs, en nu dat het eerste vaccin in onze gemeente zal toegediend worden”, aldus burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V).

De 96-jarige Jos Hermans is de allereerste Belg die maandag wordt ingeënt tegen het coronavirus.©JAMES ARTHUR GEKIERE BELGA
De 96-jarige Jos Hermans is de allereerste Belg die maandag wordt ingeënt tegen het coronavirus.©JAMES ARTHUR GEKIERE BELGA

Jos Hermans, die zes jaar in het woonzorgcentrum verblijft en de oudste bewoner is, werd door de directie uitgekozen om als eerste het vaccin te krijgen. In een eerste reactie zegt de man niet zenuwachtig te zijn om gevaccineerd te worden. “Ik hoop 100 jaar te worden.” Hermans is de coronacrisis naar eigen zeggen goed doorgekomen. “Ik heb mijn telefoon en mijn televisie, daar hou ik mij mee bezig. Ik heb het bezoek gemist, maar vind dat er hier nog te veel bezoek langskomt. Zij brengen de ziekte binnen.”

“Jos heeft zich altijd strikt aan de maatregelen gehouden en is zeer gemotiveerd om gevaccineerd te worden”, zegt directeur Fred Rogiers. “Daarom hebben we hem gekozen. We hopen ook dat hij zijn medebewoners enthousiast kan maken om gevaccineerd te worden.” Met die motivatie staat het volgens directeur Rogiers overigens goed in het woonzorgcentrum. “Voorlopig zijn slechts twee van de 92 bewoners nog niet overtuigd.” (belga/OV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten