Eerste strandcabines verschijnen op Bredense strand

De families Daems en Massey waren er zaterdag als de kippen bij om hun strandcabine op te trekken op het Bredense strand. © MM
Redactie KW

Vanaf dit weekend zijn ook in Bredene strandcabines welkom. De komende dagen en weken wordt het strand nog opgespoten en geëffend. “In de zones waar de nivellering voltooid is, kunnen al cabines opgetrokken”, gaf burgemeester Steve Vandenberghe aan. Voor de familie Daems-Massey meteen het signaal om zaterdag met man en macht aan de slag te gaan.

Door de coronamaatregelen moest het plaatsen van strandcabines uitgesteld worden. “Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (AMDK) is op woensdag 27 mei gestart met het opspuiten van het strand. Aansluitend op deze werken moet het strand nog geëffend worden. De komende weken zullen er dus heel wat werken plaatsvinden op het strand. Op de plaats waar de strandcabines komen, wordt een zone van 10 meter vrijgehouden. Via deze zone krijgen eigenaars de kans om hun cabine op te slaan”, legt burgemeester Vandenberghe uit.

“Laat er echter geen misverstand over bestaan: de strandcabine opslaan is mogelijk, aan de cabine zitten mag nog niet en zal pas kunnen wanneer de Nationale Veiligheidsraad hiervoor het licht op groen zet. De strandcabines worden dit jaar trouwens verder uit elkaar geplaatst om de afstandsregels te respecteren. Wie de cabine plaatst, moet er rekening mee houden dat in de voorziene 10-meterzone eenrichtingsverkeer van toepassing is.”

Het gemeentebestuur werkte de voorbije weken een richtinggevende planning uit. “Op die manier is het helder vanaf welke datum de strandcabines kunnen worden opgesteld. Voor de cabines aan de strandposten 1, 2 en 3 kan dat vanaf zaterdag 6 juni, voor de strandhutjes ter hoogte van strandpost 6 vanaf dinsdag 9 juni. Deze data zijn onder voorbehoud van de weersomstandigheden en de voortgang van de werken. De eigenaars worden tijdig verwittigd.”

“Blij met onze vaste stek”

De familie Daems-Massey trok zaterdag ondanks een stevige westenwind als een van de eersten met de onderdelen van hun cabine richting strand aan post Duynegat. “We zijn met serieus wat vertraging aan de opbouw van de cabine begonnen omdat het transport vastgelopen was op het strand”, legde Kim Daems uit.

De familie is niettemin blij dat ze eindelijk de cabine konden optrekken. “We staan bovendien op exact dezelfde plaats als vorig jaar. Dat is niet voor iedereen het geval, omdat er meer ruimte moet zijn tussen de strandhutjes. Onze vaste buren staan deze zomer bijvoorbeeld een eind verderop, voorbij post Duynegat.” Voor de cabine naar de woelige zee kijken, zit er voorlopig nog niet in. “We mogen de cabine dan wel optrekken, wanneer we ze effectief zullen mogen gebruiken, is nog niet duidelijk. Ik vermoed dat de gemeente ons hiervan wel op de hoogte zal brengen.”

Hoe dan ook worden het deze zomer voor de cabine van de familie Daems-Massey weer verhitte gesprekken over sport. Kim was ooit voetbalster bij SKOG Oostende, Norman volleybalde lange tijd onder meer bij Bredene en de zusjes Billie en Becky Massey zijn intussen bekende namen in het Belgische vrouwenbasket.

Ook de zusjes stroopten zaterdag trouwens de mouwen op. Maar ze kijken toch vooral uit naar de heropstart van het basketbal. “Volgende week beginnen we te trainen. Zonder contact weliswaar, maar dat is toch al iets. Als we deze zomer nog geen wedstrijden of tornooien kunnen spelen, dan komen we hier aan onze cabine zitten…”

(MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.