Een smakelijk taalbad bij ‘t Parleetje: Nederlands oefenen tussen de kookpotten

Rishan en Mariem werken de feestmaaltijd tot in de puntjes af. © JOKE COUVREUR
Phebe Somers

Een multiculturele mix van verhalen, stemmen en talenten: zo kan je de bijeenkomst van ’t Parleetje in Lendelede wel noemen. “Nieuwe mensen brengen nieuwe ideeën met zich mee. Het is een uitdaging om hen tijdens het koken steeds Nederlands onder elkaar te laten spreken, maar het loont wel”, vertelt oprichtster Mia Fournier enthousiast.

’t Parleetje is een vrijwilligersorganisatie die alle anderstaligen uit de gemeente wil samenbrengen. Enerzijds door het spreken van de Nederlandse taal te stimuleren, maar anderzijds ook om vriendschappen te sluiten, hulp te bieden bij kleine en grote problemen en integratie te bevorderen. Na een lange coronastilte kon afgelopen zaterdag hun eerste activiteit weer doorgaan. (lees verder onder de foto)

© JOKE COUVREUR

Tijdens de gezellige kookworkshop kwamen niet enkel vaste leden een gerecht op tafel toveren, ook enkele nieuwelingen maakten kennis met de groep. Onder andere ook de 28-jarige Rishan, die samen met haar man en dochtertje twee jaar geleden Eritrea ontvluchtte door familieproblemen. “Nederlands leren was natuurlijk het moeilijkste, maar mijn dochter spreekt de taal al heel goed, veel beter dan ik!”

Wereldkeuken

Mohammed Ali, Alexandra en Zyneb zijn druk bezig met ‘gras’ (lees: gehakte bieslook) te maken om hun aperitiefplank af te maken.
Mohammed Ali, Alexandra en Zyneb zijn druk bezig met ‘gras’ (lees: gehakte bieslook) te maken om hun aperitiefplank af te maken. © JOKE COUVREUR

Ook Naomi uit Somalië komt voor het eerst naar een activiteit. Het blijkt dat frustraties over het Belgisch openbaar vervoer over de taalgrenzen heen gaan: “Ik woon hier heel graag! Het enige probleem is dat hier weinig supermarkten zijn, zonder auto is dat moeilijk. En de bus komt vaak te laat, waardoor ik soms niet op tijd op de taalschool geraak”, lacht ze. Hun kinderen zijn samen met enkele anderen de aperitiefhapjes aan het voorbereiden. Zalmrolletjes, dieren gemaakt van groenten en fruit, kaasspiesjes, opgevulde tomaten… Ze leven zich uit.

Ik hou van het sociaal contact, daarom kom ik zo graag naar deze activiteiten

Aan de andere kant van de keuken zijn hun ouders samen met de vrijwilligers druk in de weer met snijden, braden, hakken en mixen. Florentina verblijft al acht jaar in ons land, ze kocht hier zelfs al een eigen huis dat ze volledig renoveerde. “Ik heb een masterdiploma in de psychologie behaald in Roemenië. Na een lang traject bij de VDAB zal dit binnenkort nu ook hier erkend worden. Intussen heb ik tal van workshops gevolgd om zo veel mogelijk kans te maken op een gepaste job”, vertelt Florentina, terwijl ze de chocoladebotercrème opklopt voor haar amandine, een Roemeense gelaagde chocoladecake. Spoiler: het werd een heerlijke caloriebom.

Mooie dromen

Florentina bakt de sterren van de hemel en kan iedereen overtuigen met haar heerlijke Roemeense dessert.
Florentina bakt de sterren van de hemel en kan iedereen overtuigen met haar heerlijke Roemeense dessert. © JOKE COUVREUR

De van oorsprong Marokkaanse Mariem ontfermt zich intussen over de wortelsoep en de couscous met groenten. Eén blik op Mariem en haar kinderen toont aan dat zij zich volledig thuisvoelen in Lendelede. Zoon Mohammed (11) laat stilletjes weten dat hij thuis ook heel graag kookt, als hij niet naar de karateles is of aan het spelen is met zijn vrienden. De geurende dampen die uit Mariems kookpotten verschijnen verraden al dat het een heerlijke maaltijd wordt.

Tot slot maken we kennis met Samah en dochter Rahaf. In 2014 verlieten zij hun geboorteland Palestina. Als 17-jarige durft Rahaf al luidop te dromen over haar toekomst. “Ik ga binnenkort modeontwerplessen volgen na school als hobby. Sowieso studeer ik verder na het middelbaar, maar ik heb nog geen idee welke richting. Elke week verander ik van gedacht”, klinkt het. Rahaf is niet de enige met plannen, mama Samah verklapt dat ze zelf heel graag een restaurant hier zou openen. Aan de manier hoe ze aan een razendsnel tempo kipfilet opvult en de restjes kaas in een mum van tijd omtovert tot een smeuïge kroket merk je dat ze alleszins heel wat in haar mars heeft. Omdat ze de taal nog niet zo goed onder de knie heeft, werkt Samah als vrijwilliger in de keuken van een rusthuis in de buurt. Zonder te pauzeren vertelt ze waarom ze zo graag naar de activiteiten van ’t Parleetje komt: “Ik ben graag onder de mensen, dus het sociaal contact is heel welkom. Thuis probeer ik een band te scheppen met mijn buren, maar zij zien dat helaas niet zitten. Het is leuk om telkens iets nieuws te ontdekken en ervaringen uit te wisselen met anderen.”

Samah en dochter Rahaf zijn een goed team in de keuken, moeder leert dochter de kneepjes van het vak.
Samah en dochter Rahaf zijn een goed team in de keuken, moeder leert dochter de kneepjes van het vak. © JOKE COUVREUR