Eén op drie West-Vlaamse gemeenten tonen jouw vaccinatiestatus via gemeentelijke site
In 23 van de 64 West-Vlaamse gemeenten kan je via de gemeentelijke website jouw vaccinatiestatus volgen. Via , een digitaal platform waarop alle gegevens van alle bestuursniveaus gebundeld worden, kan je jouw geplande vaccinatieafspraak nagaan, bevestigen, wijzigen of weigeren. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) ziet in de tool een belangrijk hulpmiddel om mensen te informeren over hun persoonlijke prik.
Op het online platform Mijn Burgerprofiel vind je snel en eenvoudig al jouw beschikbare gegevens van zowel de federale, Vlaamse als lokale overheid terug. Elke burger kan daar ook de status van de eigen vaccinatie raadplegen. Via dat platform kan je ook je afspraken bevestigen, aanpassen of indien je dat wil, weigeren. “Iedereen kan er ook een e-mailadres koppelen, zo hoef je niet te wachten op de papieren brief om te weten wanneer je aan de beurt komt”, zegt Brecht Warnez, Vlaams Parlementslid voor CD&V die cijfers verzamelde over het gebruik van Mijn Burgerprofiel in West-Vlaanderen. “Nu de vaccinatiecampagne echt op volle toeren komt, wordt dit almaar belangrijker.”
Westhoek en kust ontbreken
In 23 van de in totaal 64 West-Vlaamse gemeenten kan je intussen via de gemeentelijke website vlot naar ‘Mijn Burgerprofiel’ surfen. Zes onder hen maakten die koppeling heel specifiek naar aanleiding van de vaccinatiecampagne. Dat is het geval in Hooglede, Izegem, Ichtegem, Ledegem, Tielt en Wingene. In een resem Zuid-West-Vlaamse gemeenten – Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem – was dat al langer mogelijk. Ook in Ieper, Knokke-Heist, Roeselare en Ruiselede.
In Brugge, Houthulst, Jabbeke, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Nieuwpoort en Oudenburg is de aansluiting aangevraagd, maar nog niet aangevraagd. Vooral in de Westhoek en bij de meeste kustgemeenten is Mijn Burgerprofiel voorlopig nog afwezig op de gemeentelijke website.
Gebruik explodeert
De digitale tool staat live sinds eind 2018, maar het gebruik kent vooral sinds begin vorig jaar een sterke stijging. In 2020 waren er meer dan 2,5 miljoen aanmeldingen, voor de eerste twee maanden van dit jaar gaat het om meer dan 800.000 aanmeldingen. Een goede zaak, zo vindt Brecht Warnez. “Mijn Burgerprofiel bevat heel wat interessante informatie, zoals persoonlijke gegevens, attesten en diploma’s. In slechts enkele muisklikken kan je al het nodige er downloaden. Het is ook belangrijk dat lokale besturen het platform op hun site opnemen: het gebruik zal zo enkel verder gestimuleerd worden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier