Duivenmelker Johan (79) kijkt uit naar de start van het nieuwe seizoen: “Het is mijn enige hobby en uitlaatklep”
April is traditioneel de startmaand voor de duivensport, met de eerste wedstrijden die vanuit Frankrijk georganiseerd worden. Het spreekt voor zich dat de echte duivenmelkers daar reikhalzend naar uitkijken. Johan Devos (79) uit de Dalakkerstraat heeft zijn duiven met veel toewijding klaargestoomd en verwacht veel van het nieuwe seizoen.
“Ik heb de duivenmicrobe geërfd van mijn schoonvader Georges Roobroeck”, zegt Johan. “Ik speel met de duiven sinds 1970. Op de allereerste wedstrijd waaraan ik deelnam, behaalde ik al de eerste prijs, zodat ik meteen vertrokken was. Sindsdien ben ik er nooit mee gestopt, al waren niet alle jaren even succesvol. Alleen toen we 25 jaar getrouwd waren, zijn mijn vrouw en ik op reis gegaan en lag het duivenspel een paar weken stil.”
Elke dag paar uur
“Gezien de beperkte ruimte waarover ik beschik, ben ik wellicht de kleinste liefhebber in Oostrozebeke. Ik probeer mijn mannetje te staan op de snelheid en de halve fond en dat lukt me aardig”, zegt Johan. “Ik kan me echt geen leven voorstellen zonder duifjes. Het is mijn enige hobby en uitlaatklep. Mijn vrouw gaat naar de turnles en ik speel met de duiven. Ik ben elke dag een paar uur bezig met de verzorging van de duifjes en dat houdt me bezig. Vroeger had ik ook nog een moestuin, maar die heb ik intussen niet meer.”
“Ik kan me echt geen leven voorstellen zonder duifjes”
De duivensport is niet per se een dure hobby, vindt Johan. “Je kan iedere hobby zo duur maken als je wil, maar hier is dat niet het geval. Er worden geen dure duiven aangekocht maar eerder uitgewisseld met andere liefhebbers. Zo heb ik mijn kleine succes te danken aan Paul Vervaeck, Daniel en Gabriel Kindt en Kurt Verhulst. Ik ben deze liefhebbers heel dankbaar voor het goede ras dat ik van hen kreeg.”
Ambitie
Aangezien elke sportman het seizoen start met enige ambitie vroegen we Johan ook wat hij verwacht van het nakend seizoen. “Ik had helaas al af te rekenen met een grote tegenslag: een handvol jonge duiven zijn jammer genoeg kapotgemaakt door spreeuwen en slechtvalken. Deze roofvogels zijn een echte plaag voor de duivenliefhebbers en daar valt heel weinig aan te doen. Vaak is het ook zo dat ze er de mooiste exemplaren uit pikken. Gelukkig duurt deze periode niet zo lang en blijven de roofvogels binnenkort weer weg.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier