Drughonden van Kortrijkse politie betrappen 29 bezoekers van Kamping Kitsch met drugs

Een sfeerbeeld van Kamping Kitsch. Ter verduidelijking: deze festivalgangers werden niet betrapt op drugs! © Christophe Lefebvre
Stefan Vankerkhoven

De drughonden van de politiezone VLAS hebben zaterdag amper 29 bezoekers van Kamping Kitsch in Kortrijk betrapt met drugs. Volgens Thomas Detavernier, woordvoerder van de lokale politie, werden er minder druggebruikers gevat dan bij vorige edities.

De lokale politie had de organisatoren en de 18.000 bezoekers van Kamping Kitsch op de site van sportcampus Lange Munte in Kortrijk op voorhand gewaarschuwd: er gold een nultolerantie voor drugs. Er zouden drugscontroles zijn aan de ingang en ook op de festivalsite zelf. Bezit en/of verkoop van verdovende middelen betekende een onmiddellijke en definitieve verwijdering van het terrein.

Ook personen die ongewenst en/of grensoverschrijdend gedrag plegen zouden het terrein moeten verlaten. De volledige site stond zaterdag onder permanente camerabewaking om eventueel ongewenst gedrag, druggebruik/verkoop en andere overlast optimaal te kunnen monitoren, daarbij zette politiezone VLAS een drone in. Voor het handhaven van de algemene veiligheid worden de politiediensten bijgestaan door een groot aantal private veiligheidsmensen.

Drughonden

Zaterdag werden er in het politiedorp aan de ingang van de festivalsite effectief in totaal 1300 bezoekers onderworpen aan een drugscontrole. Daarvoor kregen de politiemensen de steun van de stille drughonden en hun geleiders. De drughonden duidden 61 personen aan. Alle 61 verdachten werden vervolgens grondig gefouilleerd.

29 van hen bleken positief, zij hadden drugs mee, telkens goed verstopt. Ze kregen allemaal een onmiddellijke minnelijke schikking, met mogelijkheid om die via een mobiele betaalterminal te betalen. Nadien werden die 29 festivalbezoekers door de politie definitief van de festivalsite verwijderd.

31 bezoekers waren vals positief en gaven allen toe ofwel recent drugs te hebben gebruikt of drugs op zak te hebben gehad. Volgens politiewoordvoerder Thomas Detavernier waren de aangetroffen drugs cannabis, cocaïne, XTC en hasj.

Daarnaast werden vier personen (bestuurlijk) aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, voor openbare dronkenschap of een combinatie van beiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier