Drones moeten meerwaarde in de veiligheidsaanpak bieden voor politie van Bredene en De Haan

De lokale politie van Bredene/De Haan beschikt sinds donderdag over een drone.

© GF

De RPAS (Remotely Piloted Aircraft System), zoals zo’n onbemand vliegtuigje officieel heet, zal voor de politie een meerwaarde in de veiligheidsaanpak betekenen en resulteren in een verhoogde operationele ondersteuning en kostenefficiëntie. Bovendien is een drone veel flexibeler in te zetten dan een politiehelikopter.

Het toestel zal ingezet worden voor o.a. de voorbereiding van politieoperaties en veiligheidsplannen, ondersteuning tijdens politieoperaties, zoals grote evenementen, opsporing van personen (vermisten, drenkelingen, personen in nood, …), observatie en detectie, forensische vaststellingen, wedersamenstellingen, enz…, het leveren van (rechtstreekse) overzichtsbeelden aan de commandopost, crowd control & management, verkeersmonitoring, toezicht houden in moeilijk te bereiken gebieden, ondersteuning bieden bij overlast, …

Er zijn drie camera’s voorzien voor de drone, waarvan er twee simultaan kunnen gebruikt worden: een camera met zeer grote optische/digitale zoomcapaciteit en -kwaliteit, een FLIR-camera (FLIR = Forward Looking Infrared Camera) voor dag-, nacht- en radiometrische warmtebeelden en een fotocamera die fotografie en fotogrammetrie toelaat. Alle beelden kunnen op een versleutelde manier opgeslagen worden en beveiligd gestreamd worden naar verschillende bestemmelingen.

Zes mensen van de politie Bredene/De Haan zijn momenteel bezig met een theoretische en praktische opleiding om met een drone te mogen vliegen. Zij moeten ook slagen in een examen. Het toestel wordt ingeschreven als staatsluchtvaartuig, waardoor er meer mogelijkheden zijn naar inzet dan voor een privé-persoon.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.