Drie West-Vlamingen palmen Centrum Ronde van Vlaanderen in met tentoonstelling
Verzamelaar Nico Toye (48) uit Aarsele, dichter Dimitri Carpentier (38) uit Hooglede en cartoonist Filip Cardoen (66) uit Moorslede stellen vanaf 1 november samen tentoon in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde met wielertruitjes, cartoons en gedichten.
“Het idee om samen tentoon te stellen is heel toevallig gekomen”, vertelt Nico Toye, die in het Inofec Kaffee in Tielt werkt. “Dimitri Carpentier en ik praten vaak over het wielrennen en hij was op zoek naar een platform voor zijn gedichten over de koers. Ik heb al wat ervaringen met tentoonstellingen en het Centrum RVV had me vroeger al eens gevraagd om een expo te doen. Zo ontstond het idee om dat samen te doen.
Ook Filip Cardoen ken ik al langer en hij leek de geschikte derde partner. Zijn borden met cartoons zijn bekend in de Vlaamse wielerwereld. Toen we er met z’n drieën over spraken, waren we meteen enthousiast. Dat waren ze gelukkig ook in Oudenaarde”, zegt Toye.
Negen toprenners
In totaal heeft Toye een collectie van zo’n 450 wielertruien. Al zullen er op de expo maar negen te zien krijgen. “Omdat we het echt willen combineren met de borden en de gedichten”, legt hij uit. “We hebben daarom gekozen voor negen grote namen uit de geschiedenis van De Ronde. Van dat negental zal er dus een shirt, een cartoon en een gedicht zijn.”
Onder meer Tom Boonen, Johan Museeuw en Peter Sagan passeren de revue. “De meeste tekeningen had ik al staan omdat het om grote namen gaat”, zegt Cardoen. “Al heb ik er ook enkele speciaal moeten maken. En daar kruipt toch wat tijd in. Reken op een dag per bord.”
Voor al die borden en truitjes moesten er natuurlijk ook gedichten zijn. En ook dat kost wel wat tijd. “Ik ben er vaak op mijn vrije momenten mee bezig. In de auto, in de zetel, als ik moet wachten in de rechtszaal…”, vertelt Carpentier, die naast advocaat ook schepen is in Hooglede.
“Vooral omdat ik ze graag allemaal in hetzelfde stramien heb: het aantal lettergrepen moet kloppen, de rijm moet goed zitten en elk gedicht moet uit vijf keer vier regels bestaan. Een andere moeilijkheid is dat het om allemaal renners gaat met een gelijkaardig profiel. Je moet dus ook wel verschillende invalshoeken vinden. Soms gaat dat snel, soms moet ik er wat langer op werken, maar net dat zorgt voor de voldoening als het af is.”
Appreciatie
Volgens Toye is het op die manier ook voor de renners die de truitjes schonken leuk. “Je merkt wel de appreciatie van de renners als ze zien dat hun truitjes ook effectief voor iets gebruikt worden”, vertelt hij. Andere verzamelaars proberen soms hun collectie af te schermen van de buitenwereld, maar dat wil ik net niet doen. Ik ben trots op mijn collectie en dankbaar dat de renners mij een truitje schenken. Daarom wil ik ze ook delen met de buitenwereld.”
Ook Carpentier vindt het uniek dat zijn gedichten in het centrum te lezen zullen zijn. “Neem nu Johan Museeuw. Hij geeft soms zelf rondleidingen in het Centrum RVV. Het is zot om te bedenken dat hij mijn gedicht over hem persoonlijk zal kunnen lezen”, lacht hij.
Het trio kijkt intussen reikhalzend uit naar de opening van de expo. “Het is afwachten wat het zal geven. Maar misschien kan het wel een opstap zijn naar meer. Het hoeft niet per se iets eenmaligs te zijn”, besluit Toye.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier